Felvásárolhatják a Magyar Telekomot

2014.02.10. 10:23 Módosítva: 2014.02.10. 10:28

A korábbi értesüléseknek megfelelően, a DeutscheTelekom megállapodott arról, hogy megvásárolja a cseh T-Mobile részvényeinek további 40 százalékát, 800 millió euróért.

Korábban a cseh sajtó ugyanakkor arról is cikkezett, hogy a németek adhatnák el 60 százalékos részvénycsomagjukat a T-Mobile társaságban. Ezek a hírek feltüzelhetik a MagyarTelekommal kapcsolatos kivásárlási spekulációkat. Ez azért izgalmas, mert az ajánlattételi ár a legutolsó éves jelentésben lévő könyv szerinti érték, ami kb. 440 forint lenne - írja az Equilor elemzésében.

A hírre a cég papírjainak az árfolyama gyorsan emelkedik, most ugyanis ennél jóval olcsóbb a Telekom részvény. 

    15 perccel késleltetett adatok. Forrás: portfoliofinancial.hu

    A portfolio.hu elemzése szerint egyre valószínűbb, hogy a Deutsche Telekom összevonja európai tevékenységeit, és nem csak csoporton kívül vásárol, de a leányvállalataiban is megszerzi a 100 százalékos tulajdonrészt, így a cseh leányvállalat után további vásárlások jöhetnek. 

    A magyar cégben jelenleg 59,2 százalékos részesedése van a Deutsche Telekomnak, a piacon forgó 40,7 százaléknyi részvény piaci értéke közel 130 milliárd forint, mintegy 420 millió euró, vagyis fele annyi, mint amennyit a most megjelent hír alapján a DT a cseh leányvállalatának 40 százalékáért fizetett. Innen nézve a Deutsche Telekom most olcsón jutna hozzá a Magyar Telekom 100 százalékához.