Varga: Nem indokolt a forintgyengülés

2014.02.17. 07:37

A nemzetközi hatások alól Magyarország sem tudja kivonni magát, ugyanakkor a magyar gazdaság nem küzd olyan egyensúlyi problémákkal, amelyek ilyen mértékű forintgyengülést indokoltak volna, mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter vasárnap az ATV műsorában azzal kapcsolatban, hogy néhány hete 300 forint felett van az euró árfolyama.

A kamatszint is bejátszik

Az eurót a péntek esti 309,23 forint után hétfőn kora reggel 308,60 forinton jegyezték. A dollár árfolyama a péntek esti 225,80 forintról 225,15-re, a svájci franké 253,07 forintról 252,63 forintra, a japán jené pedig 2,2174 forintról 2,2162-re csökkent hétfő reggelre. Az euró árfolyama változatlanul az 1,37-es dollárjegyzés körül ingadozik. Hétfőn az amerikai piacok ünnep miatt zárva tartanak.

Hogy a gyenge forint mögött részben nemzetközi hatások állnak, nyilvánvaló, ugyanakkor elemzők arra is felhívták a figyelmet, az árfolyam nem teljesen független az alacsony magyar kamatszinttől és a további kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozásoktól sem.

Az MTI által idézett interjúban Varga azt mondta, Magyarországot nem lehet összevetni egyes feltörekvő országokkal, például Törökországgal vagy Dél-Afrikával, mivel ezekben az országokban jelentős külkereskedelmimérleg-hiány van. Ezzel szemben Magyarországon 2013-ban jelentős külkereskedelmi többlet alakult ki, ezenkívül a magyar gazdaság - ellentétben például Törökországgal - nem küzd strukturális problémákkal. A deficit 3 százalék alatt van, az államadósság mértéke csökken, többletes a külkereskedelmi és a folyó fizetési mérleg - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály teljesen elképzelhetőnek nevezte, hogy 2016-ra 4 százalékra gyorsulhat a magyar gazdasági növekedés. Hozzátette: sok múlik azon, mi történik a külpiacokon, főleg Németországban. A német gazdaság is meglepő adatot produkált tavaly, év végén, így van remény arra, hogy a "német lokomotív tovább fogja húzni a közép-kelet-európai térséget". Úgy vélte, hogy ezenkívül beérhetnek és segíthetik a gazdasági növekedést azok a változások is, amelyeket a kormány az adó- és járulék-, valamint az önkormányzati rendszerben elkezdett, illetve a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele érdekében végrehajtott.

A paksi bővítéssel kapcsolatban azt mondta, hogy a beruházások a magyar állam vagyonát gyarapítják, a kivitelezési szakasz 8000-9000 embernek "ad majd többletmunkát". Számítások szerint az ehhez kapcsolódó hitelfelvétel az államadósságot körülbelül egy százalékponttal növelheti átmenetileg a tízéves periódusban, "de ez nem veszélyezteti azt a célt, hogy a következő években a magyar államadósság mértéke csökkenjen" - tette hozzá. Varga Mihály jelezte, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által megtárgyalt, a paksi bővítéssel kapcsolatos hitelszerződést a kormányülésen hagyhatja jóvá a kabinet, a következő lépés pedig az lesz, hogy ennek be kell kerülnie a parlament elé.

"Ha ez indokolja egy rendkívüli ülés összehívását, akkor én ezt mindenképpen támogatni fogom" - mondta a miniszter. Arra a kérdésre, hogy nem "szaladhatnak-e el" a bővítés költségei, Varga Mihály elmondta: csak olyan végrehajtott beruházást vagy szállítást lehet kifizetni, amit a magyar fél jóváhagyott, vagyis a magyar államnak erős kontrollszerepe lesz. Hangsúlyozta: az elkészült hatástanulmányok azt prognosztizálták, hogy a paksi beruházás meg fog térülni.  • Hírek
  • Hírek