Rekordprofit a Berkshire Hathaway-nél

2014.03.02. 16:27

Az amerikai Berkshire Hathaway – a világ 9. legnagyobb, tőzsdén jegyzett vállalata – 19,5 milliárd dolláros adózott eredményt jelentett a 2013-as évre. Ez 33,2 százalékkal több a 2012-es 14,8 milliárdnál – írja az MTI.

A társaság elnök-vezérigazgatója a 83 éves főrészvényes, Warren Buffett. A társaságnak gyakorlatilag a világon mindenben van többségi vagy kisebbségi részesedése a biztosítástól a szállításig, a közművektől az energiatermelésen át a feldolgozóiparig, a pénzügyi és más szolgáltatásoktól a kiskereskedelemig.

A cég bevétele 12,1 százalékkal, 182,2 milliárd dollárra nőtt – ez húszmilliárdos növekedés a tavalyihoz képest. A társaság könyv szerinti értéke részvényenként csaknem 135 ezer dollár volt tavaly év végén. Ez 18,2 százalékkal több az egy évvel azelőtti 114,2 ezer dollárnál.

A részvényeseknek írott levelében Buffett kifejtette: az előretörést az amerikai gazdaságba vetett bizalomnak köszönhetik, amely igazolta is a bizalmat a tavalyi GDP-növekedéssel. A hozadék második éve viszont elmaradt az S&P 500-as amerikai tőzsdemutató teljesítményétől: a mutató tavaly 32,4 százalékkal emelkedett.

Miért fontos viszonyítási pont az S&P 500?

Warren Buffett 1964-ben vásárolta be magát a massachusettsi Berkshire Hathaway textilgyárba, amelyet hamarosan holdingcéggé alakított. Buffett hisz a mértéktartó, nem spekulatív, gazdasági eredményeket megcélzó befektetési politikában; fogadást tett, hogy a cége mindig jobban fog teljesíteni, mint az S&P 500-as.

Ezt az ígéretét 1965 óta majdnem minden évben teljesítette is, így a Berkshire Hathaway az elmúlt ötven év alatt évi átlagban 19,7 százalékkal növelte értékét. A részvényeseknek ez összesen 693,5 ezer százalékos nyereséget hozott, miközben az S&P 500-as, évente átlagosan 9,9 százalékkal növekedvén, 9841-szeres nyereséget termelt az eltelt ötven év alatt.

Az utóbbi két évben a Berkshire Hathaway főleg azért maradt el becsületbeli céljától, mert az amerikai jegybankrendszer (Fed) pénznyomdájából – a mennyiségi enyhítésből – származó pénz pótlólagos keresletet teremtett az értékpapírpiacokon.

Parainesis

A levelében Buffett minden befektetőt arra figyelmeztetett, hogy

  • óvakodjon a piaci pletykáktól és előrejelzésektől
  • csak a saját tudására hagyatkozzon
  • csak olyan ügyben döntsön, amihez ért is
  • tartózkodjék az árfolyamnyereségre való spekulációtól.

Buffett azt írta: a pályát kell nézni, nem az eredményjelző táblát. Azt javasolta, ne higyjünk senkinek, aki gyors profitot ígér.