Egyszerű: 225 milliárd forint 67 jó tippért

2014.01.22. 13:08

Elképesztő ötlettel állt elő a világ 4. leggazdagabb embere, a 83 éves Warren Buffett, aki kerek 1 milliárd dollárt (nagyjából 225 milliárd forint) kínál annak a szerencsésnek, aki mind a 67 meccset jól tippeli meg az amerikai egyetemi kosárlabda-bajnokság március 18-án induló rájátszásában.

Hogy erre mekkora az esély, arról megoszlanak a vélemények. Ezra Miller, a Duke egyetem matematika professzora szerint ez egy az egymilliárdhoz, a New York Daily News számításai szerint ez inkább a 4,2 milliárdhoz van közel, a USA Today szerint viszont összesen nagyjából 9,2 trillió (a 9-es után még 18 nulla jön) lehetséges kitöltési módja van az egyenes kieséses szakasznak - ők Jeffrey Bergent, a chicagói DePaul Egyetem matematikusának számításaira hagyatkoztak, ő azonban azt az alapesetet vette, ha valaki minden előzetes tudás nélkül állna neki összerakni a győzteseket.

Buffet persze könnyen beszél, vagyonát 58,5 milliárd dollárra becsülte a Forbes magazin 2013-ban, van tehát miből adakoznia, az üzletember azonban természetesen nem ész nélkül vágott bele a kalandba. Buffett cége, a Berkshire Hathaway a Quicken Loanson keresztül hirdette meg a kihívást - ennek tulajdonosa, Dan Gilbert egyébként jó barátja, egyben az NBA-szereplő Cleveland Cavaliers kosárlabdacsapat tulajdonosa.

A játék ingyenes, és az első 10 millió jelentkező számára áll majd nyitva a lehetőség, hogy elképesztő összeget nyerjen, amelyet egyébként 40 éven át, 25 millió dolláros részletekben kapna meg. Aki türelmetlen, az egyben is megkaphatja, ám ebben az esetben csak 500 millió ütné a markát.

Ha többen is hibátlanul tippelnek, úgy osztoznak, de a bajnokság végefelé Buffett megpróbál majd ajánlatot tenni az addig hibátlan eredménnyel rendelkező játékosoknak, hogy kivásárolja a szelvényüket, akár 500 millió dollárért is. Adózás után ez azért változik, de még a leadózott majdnem 396 millió után is maradna elég.

"Az lesz a legnagyobb buli. Csak képzeljék el, hogy egy versenyző marad hibátlan szelvénnyel mondjuk a döntő előtt. Elviszem magammal a bajnoki döntőre, egy csekkel a zsebemben... Azt hiszem, nem ugyanannak a csapatnak szurkolnánk" - mondta Buffett a keddi bejelentés után.

Buffett egyébként pontosan tudja, mit vállal, hiszen maga az üzlet nem nagyon különbözik azoktól a biztosítási ügyletektől, melyekkel nap mint nap foglalkozik. Mivel az ő üzleti érdekeltségéhez tartozik a Geico biztosítócég, amelynél az Amerikában forgalomban levő autók 10 százalékát biztosítják, tudja, milyen kockázatvállalással éri meg a befektetés. Sőt, Buffett meg van győződve róla, hogy még profitálhat is - egyes elemzők szerint akár 10 millió dollárt is, úgy, hogy semmit nem kell csinálnia.

Persze ha veszít, vagy akár csak 500 millióért is ki kell vásárolnia az utolsó szelvényt, nagy összeget bukik, de ez sem vinné csődbe Buffettet, aki a Katrina hurrikán kapcsán 3 milliárd dollárt bukott.

A Quicken egyébként a 20 utolsóként megmaradó szelvény tulajdonosának egyenként 100 ezer dollárt ad majd, tehát a főnyeremény nélkül is komoly összeghez lehet jutni. Jelentkezni március 3-tól 19-ig lehet, a szelvényeket pedig március 16-án lehet kitölteni.

2012-ben a FOX 1 millió dollárt kínált ugyancsak a hibátlan jóslatért, de még csak közel sem járt senki. Ezt az ESPN is megerősítette, náluk az elmúlt 13 évben 30 millióból sem volt senki hibátlan, sőt, az elmúlt hét évben mindössze egy ember jutott túl tippjeivel az első körön hiba nélkül.