Kisebb arányú Fidesz-győzelmet vár a piac

2014.03.12. 19:41

Az ukrajnai válság két fő gazdasági kárvallottja Oroszország és Ukrajna lesz, az euróövezet felé sokkal nyitottabb közép-európai gazdaságok növekedési üteme ugyanakkor a válság támasztotta ellenszélben is várhatóan gyorsul az idén – jósolták szerdai térségi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők, írja az MTI.

2014-re 2 százalék feletti konszenzus

A CapitalEconomics előrejelzése szerint:

  • Magyarországon az előrejelzés szerint 2014-ben 2,5 százalékos GDP-növekedés várható,
  • ugyanakkor a választások előtti gazdaságélénkítő lépések az idei második félévtől kifutnak, és a költségvetési politikát szigorítani kell majd, így 2015-re 2 százalékos növekedést várnak.
  • A közép-európai EU-térségen belül várhatóan Lengyelország teljesít a legjobban. A ház a lengyel gazdaságban az idén és jövőre egyaránt 3,5 százalékos növekedést vár.

A BNP Paribas elemzői 2,5-3 százalék közötti GDP-növekedést jósoltak Magyarországon 2014 egészére az általuk korábban érvényben tartott, 2,2 százalékos idei növekedési becslés helyett.

A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai 2,6 százalékos idei egész éves magyarországi GDP-növekedést valószínűsítenek.

A Morgan Stanley elemzői legutóbbi térségi helyzetértékelésükben 2014 egészére 2,2 százalékos GDP-bővülést jósoltak a magyar gazdaságban.

Nem mindegy a kétharmad

A CapitalEconomics szerdai elemzése szerint piaci szempontból rövid távon a kulcskérdés az, hogy az áprilisi választások után a Fidesz megőrzi-e kétharmados többségét. A ház elemzői úgy vélekedtek: a tekintettel a korábbi "szeszélyes gazdaságpolitikai irányváltásokra", a befektetők "valószínűleg üdvözölnének egy kisebb arányú Fidesz-győzelmet".

Ugyanerre a következtetésre jutottak a Standard Bank szakértői: szerintük a tárgyalópartnereik körében egyetértés volt abban, hogy egy egyszerű parlamenti Fidesz-többség lenne a piac által egyértelműen pártolt eredmény.

A Standard Bank elemzőinek beszámolója szerint magyarországi tárgyalásaikon sokan említették azt a lehetséges forgatókönyvet is, hogy a Fidesz a választások után békülékenyebbé válhat a bankszektor és a közműszolgáltatók iránt. A ház szerint a retorikai váltásnak érdemi pozitív piaci hatása lenne, mivel a befektetők jelenleg igen defenzív pozíciókat tartanak a magyar eszközökben.

A cég elemzői szerint piaci szempontból erőteljesen pozitív fejlemény lenne annak bejelentése is, hogy Magyarország "egy bizonyos jövőbeni időpontban" csatlakozni kíván az euróövezethez. E bejelentés meglepetés lenne ugyan, ám Orbán Viktor miniszterelnök "tud ilyen meglepetéseket okozni" - fogalmaztak a Standard Bank londoni elemzői. A ház szerint egy ilyen fejlemény meredeken erősíthetné a forintot, és a görbe távolabbi végén erőteljesen lenyomná a forintkötvény-hozamokat.