Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kisebb arányú Fidesz-győzelmet vár a piac

2014.03.12. 19:41

Az ukrajnai válság két fő gazdasági kárvallottja Oroszország és Ukrajna lesz, az euróövezet felé sokkal nyitottabb közép-európai gazdaságok növekedési üteme ugyanakkor a válság támasztotta ellenszélben is várhatóan gyorsul az idén – jósolták szerdai térségi előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők, írja az MTI.

2014-re 2 százalék feletti konszenzus

A CapitalEconomics előrejelzése szerint:

  • Magyarországon az előrejelzés szerint 2014-ben 2,5 százalékos GDP-növekedés várható,
  • ugyanakkor a választások előtti gazdaságélénkítő lépések az idei második félévtől kifutnak, és a költségvetési politikát szigorítani kell majd, így 2015-re 2 százalékos növekedést várnak.
  • A közép-európai EU-térségen belül várhatóan Lengyelország teljesít a legjobban. A ház a lengyel gazdaságban az idén és jövőre egyaránt 3,5 százalékos növekedést vár.

A BNP Paribas elemzői 2,5-3 százalék közötti GDP-növekedést jósoltak Magyarországon 2014 egészére az általuk korábban érvényben tartott, 2,2 százalékos idei növekedési becslés helyett.

A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai 2,6 százalékos idei egész éves magyarországi GDP-növekedést valószínűsítenek.

A Morgan Stanley elemzői legutóbbi térségi helyzetértékelésükben 2014 egészére 2,2 százalékos GDP-bővülést jósoltak a magyar gazdaságban.

Nem mindegy a kétharmad

A CapitalEconomics szerdai elemzése szerint piaci szempontból rövid távon a kulcskérdés az, hogy az áprilisi választások után a Fidesz megőrzi-e kétharmados többségét. A ház elemzői úgy vélekedtek: a tekintettel a korábbi "szeszélyes gazdaságpolitikai irányváltásokra", a befektetők "valószínűleg üdvözölnének egy kisebb arányú Fidesz-győzelmet".

Ugyanerre a következtetésre jutottak a Standard Bank szakértői: szerintük a tárgyalópartnereik körében egyetértés volt abban, hogy egy egyszerű parlamenti Fidesz-többség lenne a piac által egyértelműen pártolt eredmény.

A Standard Bank elemzőinek beszámolója szerint magyarországi tárgyalásaikon sokan említették azt a lehetséges forgatókönyvet is, hogy a Fidesz a választások után békülékenyebbé válhat a bankszektor és a közműszolgáltatók iránt. A ház szerint a retorikai váltásnak érdemi pozitív piaci hatása lenne, mivel a befektetők jelenleg igen defenzív pozíciókat tartanak a magyar eszközökben.

A cég elemzői szerint piaci szempontból erőteljesen pozitív fejlemény lenne annak bejelentése is, hogy Magyarország "egy bizonyos jövőbeni időpontban" csatlakozni kíván az euróövezethez. E bejelentés meglepetés lenne ugyan, ám Orbán Viktor miniszterelnök "tud ilyen meglepetéseket okozni" - fogalmaztak a Standard Bank londoni elemzői. A ház szerint egy ilyen fejlemény meredeken erősíthetné a forintot, és a görbe távolabbi végén erőteljesen lenyomná a forintkötvény-hozamokat.