Magánbankokat alapíthatnak Kínában

2014.03.12. 13:28

A gazdasági liberalizáció újabb lépcsőjeként még idén megjelenhetnek az első, teljes mértékben magánkézben lévő bankok Kínában, írja az MTI. A banki szabályozó bizottság kedden megnevezte azokat a vállalatokat, amelyek részt vehetnek az alapításban. A program kísérleti fázisában öt privát pénzintézet alapítására lesz lehetőség, Sanghaj és Tiencsin városban, illetve a dél-kínai Kuangtung és a kelet-kínai Csöcsiang tartományban.

A bizottság nagyon szigorúan szabályozza a magánbankok alapítását és működtetését. Tíz vállalatnak adtak jogot arra, hogy a magánbankok alapításában vehessen részt. Ezek között megtalálható a kelet-ázsiai ország legnagyobb internetes cége közül kettő, a Tencent és az Alibaba, és a Fosun konglomerátum és a legnagyobb kínai autóalkatrész-gyártó, a Wanxiang. Két gyógyszeripari és más cégek is kipróbálhatják magukat a pénzügy világában.

Az új bankok alapítása mellett a már működők magántőkével való segítése, átalakítása is lehetővé válik a programban. Emellett korábban kilátásba helyezték a külföldi tőke fokozatos beengedését az iparágakba is.

Teljesen magántulajdonban lévő bankokat eddig nem lehetett alapítani Kínában, a szektort a száz százalékig központilag vezérelt óriásbankok uralják. Az állami kézben lévő bankok monopóliuma egyebek mellett a pénzügyi források újraelosztásának torzulásához vezetett, onnan az állami projektekbe áramlott ugyanis a legnagyobb mennyiségű tőke, míg a kis- és közepes vállalatoknak sokszor nem jutott hitel.