Árpád
-2 °C
3 °C

Magánbankokat alapíthatnak Kínában

2014.03.12. 13:28

A gazdasági liberalizáció újabb lépcsőjeként még idén megjelenhetnek az első, teljes mértékben magánkézben lévő bankok Kínában, írja az MTI. A banki szabályozó bizottság kedden megnevezte azokat a vállalatokat, amelyek részt vehetnek az alapításban. A program kísérleti fázisában öt privát pénzintézet alapítására lesz lehetőség, Sanghaj és Tiencsin városban, illetve a dél-kínai Kuangtung és a kelet-kínai Csöcsiang tartományban.

A bizottság nagyon szigorúan szabályozza a magánbankok alapítását és működtetését. Tíz vállalatnak adtak jogot arra, hogy a magánbankok alapításában vehessen részt. Ezek között megtalálható a kelet-ázsiai ország legnagyobb internetes cége közül kettő, a Tencent és az Alibaba, és a Fosun konglomerátum és a legnagyobb kínai autóalkatrész-gyártó, a Wanxiang. Két gyógyszeripari és más cégek is kipróbálhatják magukat a pénzügy világában.

Az új bankok alapítása mellett a már működők magántőkével való segítése, átalakítása is lehetővé válik a programban. Emellett korábban kilátásba helyezték a külföldi tőke fokozatos beengedését az iparágakba is.

Teljesen magántulajdonban lévő bankokat eddig nem lehetett alapítani Kínában, a szektort a száz százalékig központilag vezérelt óriásbankok uralják. Az állami kézben lévő bankok monopóliuma egyebek mellett a pénzügyi források újraelosztásának torzulásához vezetett, onnan az állami projektekbe áramlott ugyanis a legnagyobb mennyiségű tőke, míg a kis- és közepes vállalatoknak sokszor nem jutott hitel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?