IMF Matolcsyról: Ezek bizalmas információk

2014.03.14. 07:24

Nem tud a konkrét esetről, azonban a Nemzetközi Valutaalapnál létezik egy megállapodás, hogy a hatóságokkal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatos információkat bizalmasan kezelik - fejtette ki szokásos washingtoni sajtótájékoztatóján Gerry Rice, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója egy kérdésre válaszolva, ami a napokban kipattant könyvbotrányra vonatkozott, írja a Portfolio.hu.

A kérdező az iránt érdeklődött az IMF igazgatójánál, hogy az IMF-nek van-e bármifajta szabálya arra vonatkozóan, hogy a miniszterek vagy kormányok hogyan közölhetik ezeket az információkat. Kereskedhetnek ezen információ birtokában, vagy elmondhatják harmadik személynek, hogy ők kereskedjenek ezzel az információval?

Gerry Rice válaszának elején leszögezte már, hogy erről a konkrét esetről nincs információja, így nem is tudja kommentálni azt. Azt azonban kiemelte, hogy a Nemzetközi Valutaalapnál létezik egy megállapodás, hogy a hatóságokkal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatos információkat bizalmasan kezelik.

Az MNB már tegnap elhatárolódott az MNB elnökének korábbi kabinetfőnökétől. A kínos könyvrészletről itt írtunk bővebben, a Sakk és póker című könyvet pedig itt olvastuk végig.

Csütörtök délután megszólalt Pleschinger Gyula jelenlegi Monetáris Tanácstag, akkori NGM-államtitkár. Azt mondta, hogy az NGM államtitkáraként ugyancsak részt vett Matolcsy Györggyel együtt a Goldman Sachsszal folytatott üzleti ebéden, nem hangzottak el az IMF visszahívására vonatkozó információk az ebéd során, telefonhívások sem voltak, és nem is hagyta el az ebéd során senki az asztalt.