Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

IMF Matolcsyról: Ezek bizalmas információk

2014.03.14. 07:24

Nem tud a konkrét esetről, azonban a Nemzetközi Valutaalapnál létezik egy megállapodás, hogy a hatóságokkal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatos információkat bizalmasan kezelik - fejtette ki szokásos washingtoni sajtótájékoztatóján Gerry Rice, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója egy kérdésre válaszolva, ami a napokban kipattant könyvbotrányra vonatkozott, írja a Portfolio.hu.

A kérdező az iránt érdeklődött az IMF igazgatójánál, hogy az IMF-nek van-e bármifajta szabálya arra vonatkozóan, hogy a miniszterek vagy kormányok hogyan közölhetik ezeket az információkat. Kereskedhetnek ezen információ birtokában, vagy elmondhatják harmadik személynek, hogy ők kereskedjenek ezzel az információval?

Gerry Rice válaszának elején leszögezte már, hogy erről a konkrét esetről nincs információja, így nem is tudja kommentálni azt. Azt azonban kiemelte, hogy a Nemzetközi Valutaalapnál létezik egy megállapodás, hogy a hatóságokkal folytatott tárgyalásokkal kapcsolatos információkat bizalmasan kezelik.

Az MNB már tegnap elhatárolódott az MNB elnökének korábbi kabinetfőnökétől. A kínos könyvrészletről itt írtunk bővebben, a Sakk és póker című könyvet pedig itt olvastuk végig.

Csütörtök délután megszólalt Pleschinger Gyula jelenlegi Monetáris Tanácstag, akkori NGM-államtitkár. Azt mondta, hogy az NGM államtitkáraként ugyancsak részt vett Matolcsy Györggyel együtt a Goldman Sachsszal folytatott üzleti ebéden, nem hangzottak el az IMF visszahívására vonatkozó információk az ebéd során, telefonhívások sem voltak, és nem is hagyta el az ebéd során senki az asztalt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!