Varga a gyenge forint előnyeiről beszélt

2014.03.19. 10:06

Ha ez a kormány folytatja a munkát, akkor végig kell gondolni, hogy erre az árfolyamszintre milyen gazdaságfejlesztési vagy iparfejlesztési politika építhető; egy hosszabb távon fennmaradó gyengébb árfolyam jelentősen bővítheti az exportáló kkv-k számát

– mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Gazdasági Rádióban.

Hosszú távon, ha egy gyengébb árfolyam alakul ki, akkor abban kell gondolkodni, hogy a mostani 2-3 ezres kis- és középvállalkozói kör helyett, akik exportálni tudnak, egy jóval nagyobb kör alakulhat ki. Ők részben importot tudnak kiváltani, részben meg tudnak jelenni a külső piacokon. Gazdaságfejlesztésben kell gondolkodni - mondta a nemzetgazdasági miniszter.

A gyenge forint adna lökést a vállalkozóknak

Varga szerint ezt bele kell illeszteni egy iparfejlesztési politikába, közte az uniós források, támogatások elosztásába. Mások ugyanis az ország versenyképességi lehetőségei a gyengébb és az erősebb árfolyamnál.

Míg Olaszországban a líra volt forgalomban, folyamatosan gyengült más devizákhoz képest, mégis stabil volt a gazdaság köszönhetően a széles kis- és középvállalkozói, exportképes rétegnek. Magyarországon a miniszter szerint pont ez a réteg hiányzik.

Van egy jól teljesítő multikból álló szegmens, van rengeteg jól teljesítő kis- és közepes cég, de az a köztes rész, amely a nagy és közepes vállalkozók között helyezkedne el, és exportteljesítményt hozna, az még hiányzik. Ezt az vékony réteget kell kiszélesíteni a következő években.

Ennek némileg ellentmondva Varga elismételte, hogy a kormánynak nincs sem árfolyam-, sem kamatcélja. Megállapította azt is, hogy önmagában az árfolyamváltozás csak pillanatnyi előnyt tud adni az exportra termelő vállalkozóknak.