Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Matolcsy nem állt meg

2014.03.25. 14:04 Módosítva: 2014-03-25 15:17:39

Újabb tizedszázalékkal még alacsonyabbra vitte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, egymás után huszadszor, újabb történelmi mélypontra. A kéthetes kötvények kamata mostantól 2,6 százalék lesz.

 

Még mindig lehet csökkentés

Az MNB indoklása szerint a kamat ezzel már "megközelítette" a kívánatos szintet:

"Az eddig megvalósított jelentős mértékű kamatcsökkentésre tekintettel, az ország kockázati megítélésének alakulását is figyelembe véve a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján az alapkamat érdemben megközelítette azt a szintet, ami az inflációs cél középtávú elérését és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzését biztosítja. A nemzetközi pénzpiaci környezet jelentős romlása esetén a Monetáris Tanács nem lát lehetőséget a kamatcsökkentési ciklus folytatására."

Az MNB egyébként továbbra is 2,1 százalékos növekedésre számít az idén legfrissebb, márciusi inflációs előrejelzésében, a jövő évi növekedési prognózisát 2,5 százalékra emelte 2,4 százalékról. Az idén 0,7 százalékos inflációt vár a jegybanka decemberi jelentésben jelzett 1,3 százalék helyett, jövőre a fogyasztói árak 3 százalékkal nőhetnek a decemberben várt 2,8 százalékkal szemben.

Ez már sok lesz?

Az elemzők jelentős része szerint a jegybank az újabb kamatvágásokkal már növeli az ország sérülékenységét. A már-már irracionálisnak tűnő kamatcsökkentések miatt nő az ország kockázati felára, és a hitelpiaci kamatok is emelkedhetnek a további vágások miatt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint például "a nemzetközi környezet a legutóbbi napokban enyhült, azonban egyes feltörekvő piaci feszültségek, különösen az ukrán helyzet fokozódása újra sérülékennyé tehetik a forintot, amelyet a jelenlegi alacsony kamatszint már kevésbé támogat."

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője szerint pedig "úgy tűnik, hogy a Monetáris Tanácson belül az óvatosabb tagok egyelőre nem győzték meg a Tanács többségét, annak ellenére, hogy a jegybank vezetése is jelezte az utóbbi hetekben, hogy a megváltozott globális környezet és az ukrán válság miatt a jegybanknak át kell értékelnie a helyzetet."

Megosztott volt a piac

A piac egyébként megosztott volt a döntés előtt. Egy viszonylag szűk többség ugyan tizedszázalékos kamatcsökkenést várt, de sokan úgy gondolták, hogy most már talán nem változtat a jegybank.

Az MNB 2012 augusztusában kezdett a kamatcsökkentési sorozatba, akkor 7 százalék volt a ráta. Azóta sorozatban húsz alkalommal vágtak rajta. Ez már a hetedik unortodox, nem negyedszázalékos változást hozó kamatcsökkentés. A legutóbbi két alkalommal 0,15 százalékkal, azelőtt pedig öt alkalommal 0,2 százalékkal vágták a kamatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?