Rámennek a csalók a rezsicsökkentésre

2014.04.01. 15:23
Csodás jövőt, akár 75 százalékos áramár-megtakarítást ígér egy titokzatos készülék, az Energy Saver Pro, amely alig több mint 10 ezer forintért a villanyszámlánkat tartósan és jelentős mértékben csökkenti. A Villanyszerelők Lapja nem igazán hitt ennek, megmérték, hogy mire jó az Energy Saver. Ha ön szereti az apró, zöld fényeket, akkor hasznára lehet készülék, de megtakarításra biztosan nem alkalmas.

A Villanyszerelők Lapja hitetlenkedve fogadta az Energy Saver Pro nevű, magyarul is reklámozott rezsicsökkentő elektromos eszközt, amivel csak annyi lenne a dolgunk, hogy illesszük az eszközt a dugaljba, és várjuk a 75 százalékkal olcsóbb villanyszámlát.

energy saver pro 3
Fotó: villanylap.hu

Úgy gondolták, kipróbálják az akciósan mindössze 10-18 ezer forintért árult eszközt. De már a készülék hivatalos működési elve is zavarba hozta a szakembereket, amikor például megtudták, hogy a forradalmi technológia "megtisztítja a hálózatot a bomlasztó hatásoktól". De egy olyan állítást sem magától értetődő felfogni, miszerint "a jelenlegi impulzusegység közel tízszerese érhető el a névleges fogyasztásnak. Ez nagy zavarhoz vezet a rendszerben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy elpazarolja a szél erejét."

Mindenesetre ezen átlendülve kipróbálták az Energy Savert, és kiderült, hogy éppenséggel némileg több áramot fog fogyasztani, aki ilyesmit használ. Ami nem csoda, hiszen a maroknyi készülék két darab kis zöld ledlámpán kívül nem igazán tartalmaz mást. 

energy saver pro 1
Fotó: villanylap.hu

A villanyszerelők ügyesen utánanéztek még a termék eredetének is, így az Energy Savert jó eséllyel elérhetetlen bolgár csalók forgalmazzák, akik egyébként fogyitabikban is utaznak. 

energy saver pro 2
Fotó: villanylap.hu

A Villanyszerelők Lapja egyébként azt tanácsolja a valódi rezsicsökkentésre vágyóknak, hogy "a legolcsóbb energia az, amit nem használunk fel", ezért érdemes átnézni a fényforrásainkat, esetleg sokat fogyasztó régebbi hűtőnket, a légkondit, vagy hogy hogyan használjuk a mosógépünket.