Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Újraszámolhatják a devizahiteleket

2014.04.26. 07:52 Módosítva: 2014.04.26. 08:24

Az új parlament első döntései között szerepelhet a kilakoltatási tilalom meghosszabbítása. A kérdésről a májusi alakuló ülés hetében szavazhat az Országgyűlés, írja az mno.hu Rétvári Bencét, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkárát idézve. Rétvári közölte: a tiltás a devizaprobléma rendezéséig érvényben marad, és előfordulhat, hogy a folyamat végén a bankoknak újra kell számolniuk a tartozások összegét.

Egészen addig megtiltják majd a kilakoltatásokat, amíg a törvényhozás nem alkotja meg a devizahitelek kérdését véglegesen rendező jogszabályt. Mivel a kilakoltatási moratórium április 30-án lejár, a végrehajtók a következő naptól elvileg intézkedhetnének az érintettek kényszerű kiköltöztetéséről. Rétvári felhívta a figyelmet, hogy május elseje munkaszüneti nap, amit hosszú hétvége követ. "A tiltás kiterjesztése az új Országgyűlés egyik első döntése lesz".

Az események menetrendjéről elmondta: az Európai Bíróság április 30-án, vagyis jövő szerdán határoz az úgynevezett Kásler-perben. A tárca reményei szerint az uniós fórum azt mondja majd ki, hogy a magyar bíróság megvizsgálhatja a devizakölcsön-szerződések egyes elemeit, dönthet azok tisztességtelenségéről is.