Lengyelek vihetik a Praktikert

2014.05.13. 15:26

A lengyel Praktikert is felvásárló, Svájcban bejegyzett Papag AG veheti meg a magyar Praktiker barkácsáruházakat. A cég régóta tárgyalásokat folytat a magyar Praktikerek értékesítésével megbízott német felszámolóbiztossal, és az a szándéka, hogy mind a 19 üzletet megszerzi, és tovább működteti a Praktiker márkát - írja a Népszabadság.

A svájci cég másfél hónappal ezelőtt vette át a lengyel Praktiker-lánc 24 üzletét mintegy 1800 dolgozóval. A lap szerint a Pagagról azóta sem lehet sokat tudni, a lengyel Praktikerek eladásáról szóló német nyelvű közleményében mindössze annyit ír magáról, hogy egy "magát megnevezni nem kívánó lengyel stratégiai befektető" áll a cég mögött. Ennek megfelelően a lengyel üzleti sajtó azóta is találgatja, hogy ki vagy kik lehettek a vevők, eddig több lengyel nagyvállalkozót, illetve konkurens barkácsláncot is hírbe hoztak - utóbbiakat leginkább azon az alapon, hogy korábban érdeklődtek a lengyel Praktiker-üzletek iránt.

Nagy volt az érdeklődés a tavaly februárban csődbe ment német Praktiker konszern utolsó, magyarországi leányvállalatáért. Tavalyaz MPF Holding jelentkezett be vevőként, majd idén az év elején röppent fel, hogy az offshore hátterű Eurogarden Kft. is érdeklődik a Praktiker iránt. Márciusban pedig a versenybe az egyik legnagyobb építőipari vállalat, a KÉSZ Csoport is beszállt, írja a Portfolio.

A Praktiker az elmúlt hónapokban masszív árengedményekkel igyekezett kisöpörni az üzleteiben megmaradt árukészletet, ami miatt a vásárlók elsősorban diszkont-márkának tartják a Praktikert, ezért a felszámoló vállalat szerint nem elsősorban a Praktiker versenytársai, hanem agresszív árazásukról ismert online-áruházak lehetnek a márkanévért érdeklődők.

A vállalat nagy bajban van, elsősorban a hatalmasra duzzadt adósságállomány kezelése okozott problémát, a vállalat egymás után zárta be üzleteit, az újrastrukturálás azonban nem volt sikeres, ami a vállalat részvényeinek árfolyamán is meglátszott, a befektetők már akkor gyakorlatilag csődöt áraztak.

A Praktiker a magyar barkácspiac második legnagyobb szereplője. A válság nagymértékben megviselte a szektort, a cégek 30-40 százalékos forgalomcsökkenést szenvedtek el. A Praktiker 2012-ben 27,7 milliárd forintos forgalom mellett 2,5 milliárdos veszteséget könyvelt el. A szektor több cége is távozáson gondolkozik. Lapértesülések szerint kivonulhat Magyarországról és Ausztriából is a nálunk 19 áruházzal jelen lévő Baumax. A Bricostore 2012 végén hagyta el a hazai piacot.