Kamarát akarnak a felszámolók

2014.05.15. 16:13

Az elmúlt hónapokban az új, 130 szervezetet tartalmazó felszámolói névjegyzék kapcsán kialakult viharokat maga mögött tudva, ma tartotta éves beszámoló közgyűlését a Felszámolók és Vagyonfelügyelők Országos Egyesülete (FOE). Az év elején kihirdetett lista alapján a korábbi 108 helyett - a 343 pályázóból -, 70 új és 60 régi szervezet kapott felszámolói jogosultságot.

Azok közül, akik nem kerültek a névjegyzékbe többen perbe kezdtek, de hivatalos adatok híján nem lehet tudni, hogy hányan vannak. A közgyűlésen elhangzott, hogy a FOE kezdeményezi a szakmai kamara létrehozását, mert ez garantálhatja a hosszútávon is átlátható viszonyokat és a szabályszegő szervezetek elleni fellépést.

Szerintük a szakmát érintő új jogszabály megváltoztatása kulcskérdés, hiszen például a cégtörvény szerint most a felszámolásra ítélt cég vezetője a felszámoló mellett továbbra is törvényes képviselőnek látszik, ami alkalmat adhat a vagyonkimentésre, visszaélésre. A megoldás az, ha a korábbiaknak megfelelően az ilyen cégek vezetőinek képviseleti joga nemcsak, hogy megszűnik de a kettős irányítást látszatát kizárva nevét törlik is a cégjegyzékből.