Nem is azok a brüsszeli milliárdok érkeznek?

2014.05.18. 18:21

Pénteken közölte a Miniszterelnökség, hogy újra küldhetünk számlát Brüsszelnek és már át is utaltak 150 milliárd forintot Magyarországnak. A Miniszterelnökség szerint megbeszélték az Unióval az összes problémás kérdést, ezzel szemben a Portfolio.hu most azt írja, hogy a BruxInfo értesülései szerint ez a pénz még a problémás április 15-i átszervezés előtti számlák ellenértéke, valamint hogy egyelőre még nincs tisztázva minden kérdés.

A lap szerint a mostani fizetésnek közvetlenül nincs köze az EU-s támogatások magyarországi elosztási rendszerének átalakítása miatt kialakult vitához. Az volt a baj az elmúlt hetekben, hogy Csepreghy Nándor helyettes államtitkár szavai szerint "megkértek minket", hogy a legújabb vitás kérdés lezárásig ne küldjünk számlát az uniónak, mert nem fogják kifizetni.

Ténylegesen nem álltak le az uniós kifizetések, mivel az április 15. előtt keletkezett idei számlákat még kifizették az utána keletkezettekkel volt problémáik.

Leginkább az volt a baj, hogy április 15-től a kormány felszámolta a korábban az NFÜ felügyelete alatt működő úgynevezett közreműködő szervezeteket. Ezek eddig formailag önálló cégek voltak, nonprofit kft. vagy éppen zrt. formában működtek, az NFÜ felügyelete alatt. Ezek felügyelték a konkrét pályázatok útját: ellenőrizték a számlákat, az elvégzett munkát, igazolták a teljesítéseket. Olyanokra érdemes gondolni, mint a MAG Zrt. vagy mondjuk a VÁTI Nonprofit Kft.