Nem gyártják többet az első indiai autót

2014.05.26. 15:51 Módosítva: 2014.05.26. 15:52

Tíz százalékot esett hétfőn a Hindustan Motors indiai autógyár részvényeinek árfolyama, miután a cég a hét végén bejelentette: beszünteti a legendás Ambassador autók gyártását – írja az MTI. Az ormótlan szedán - amelyet a brit Morris Oxford harmadik generációjáról mintáztak - 1948-ban megindult gyártása óta, vagyis csaknem hét évtizeden át volt az indiai elit kedvelt típusa. 

Az árfolyam meredek zuhanása miatt fölfüggesztették a kereskedést a Hindustan papírjaival. A cég közölte: azért döntöttek úgy, hogy leállítják a gyártást, mert nagyon visszaestek az eladások, alacsony volt az üzem termelékenysége, és likviditási gondokkal is küszködnek. Mindössze 2214 darab Ambassadort adtak el a legutóbbi, 2013-14-es, március 31-én véget ért üzleti évben, miközben ugyanezen idő alatt Indiában 2,5 millió autó kelt el. Csak Kolkota városban 33 ezer Ambassador-taxi jár, de egyre inkább a modernebb márkák dominálnak.

"Jelen pillanatban nem gondolnám, hogy lenne esély az Ambassador újraéledésére" - mondta a BBC-nek Deppesh Rathore, az Emerging Markets Automotive Advisors kutatócég munkatársa, aki szerint az autó egyértelmű üzleti csőd.