Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

13 embert haláláért felelős a General Motors

2014.06.06. 17:18

A General Motors elfogadta a Chevrolet Cobalt gyújtáskapcsolójának meghibásodásával kapcsolatos jelentést, beismerve felelősséget a tizenhárom életet követelő ügyben – írja a vg.hu. Elemzők szerint a GM szeretné, ha a beismeréssel, illetve a kártérítési alap felállításával lezárulna az ügy, erre azonban kevés az esély.

A cégen kívül álló szakértők nehezen értik meg, hogyan kerülhette el a felső vezetés figyelmét ez az hiba ilyen hosszú időn keresztül – fogalmazott John O'Dell, az Edmunds.com elemzője, hozzátéve: a Kongresszus további meghallgatásokat tervez az ügyben. Az viszont biztosra vehető, hogy a fejlemények jelentős átalakulást hoznak a GM életében. "Sokszor egy hatalmas földrengésre van szükség, hogy felrázzon egy céget, ez pedig az volt" – fogalmazott O'Dell.

A Cobalt-sagát tévedések sora alkotta - idézte a BBC Mary Barra vezérigazgatót a mintegy 40 millió dokumentum feldolgozását és kétszáz alkalmazott meghallgatását követő jelentésről. A meghibásodás lehetősége több mint egy évtizedig fennállt, mire a GM hivatalosan elismerte, hogy a gyújtáskapcsoló nem megfelelő működése nyomán a sofőrök elveszíthetik az irányítást a Chevrolet Cobaltok felett.

A GM 2,6 millió autót hívott vissza emiatt, tizenöt alkalmazottat elbocsátottak és további öt dolgozó ellen fegyelmi eljárást indítottak. Miközben Mary Barra elismerte a vállalat vezetésének felelősségét, kiemelte: a vizsgálati jelentés nem támasztotta alá a feltételezést, miszerint a GM menedzsmentje szándékosan takargatta volna a gyártási hibát.