Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lakás, festmény, bor: mit kezdenek a pénzükkel a sztárfocisták?

2014.06.09. 13:57

Nem tudnak mit kezdeni óriási jövedelmükkel a világ legjobban fizetett labdarúgói a befektetési piac eladóinak legnagyobb örömére. Az angol első osztályú focibajnokság legjobban fizetett focistái műkincsekbe és ingatlanokba fektetik brutálisan magas jövedelmüket - írta a Bloomberg alapján a Napi.hu.

Az átlagos fizetés a futballvilág leggazdagabb ligájában a 2012-2013-as szezonban évi 1,6 millió font (600 millió forint) volt, miután a jövedelmek nyolc százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

A nagyobb bért részben a támogatói befizetések bővülésének, részben az úgynevezett meccsnapi jövedelmek (jegyárbevételek, a stadionokban eladott áruk árából származó klubbevételek) növekedésének köszönhetik a focisták. Emellett jól jön az is, hogy a csapatok dúsgazdag tulajdonosai hajlandóak kamatmentes hitelekkel tömködni kedvenc vagyontárgyukat.

A 2012-2013-as szezon második helyezettje, a Manchester City 233 millió fontot költött focistái fizetésére, míg a ligából kieső Wigan 45 milliót. Az első hét helyezett esetén az átlag meghaladta a 89 millió fontot. Az angol ligában szakítható magas fizetések lehetővé teszik, hogy a klubok a világ minden tájáról összevásárolják a legtehetségesebb focistákat.

Ezt igazolja a Deloitte összesítése is, amely szerint a június közepén kezdődő brazíliai világbajnokságra készülő válogatottak bővebb keretében 100 olyan játékos van, aki klubszinten a Premier Ligában keresi meg a kenyérre, pontosabban az értékes műkincsre valót. A Premier League bevételeinek 71 százaléka vándorol a játékosok zsebébe - derült ki a Deloitte tanácsadó cég jelentéséből. Ez az arány rekord a liga történetében.

Az erősebb bérszabályozás alatt lévő német Bundesligában csak a pénz 51 százalékát viszik haza a futballisták, a spanyolországi La Liga esetén pedig az ország nehéz gazdasági helyzete miatt most csökkent 56 százalékra ez az arány. Ez az 1999-2000-es szezon óta a legalacsonyabb szám.

Olyan sok pénzük van a focistáknak, hogy bizonyos határig bármit megkaphatnak, amit akarnak - mondja Lee Dixon, az Arsenal korábbi játékosa, jelenlegi tévékommentátor. Tud olyanokról, akik kiadható lakásokat vettek London Chelsea és Mayfair negyedeiben, és jó páran költik pénzüket műkincsekre, szobrokra és esetenként Piacasso-festményekre.

Dixon, aki ma már 50 éves, azt mondja, hogy aktív korában minden megtakarítható jövedelmét nyugdíjalapjába fektette. Később beszállt néhány ígéretes befektetésbe, például vásárolt ezer palack 2000-es évjáratú bordeaux-i bort, amelyeken évente átlag 50 százalékos hasznot kaszál.