Ilona
17 °C
32 °C

Lakás, festmény, bor: mit kezdenek a pénzükkel a sztárfocisták?

2014.06.09. 13:57

Nem tudnak mit kezdeni óriási jövedelmükkel a világ legjobban fizetett labdarúgói a befektetési piac eladóinak legnagyobb örömére. Az angol első osztályú focibajnokság legjobban fizetett focistái műkincsekbe és ingatlanokba fektetik brutálisan magas jövedelmüket - írta a Bloomberg alapján a Napi.hu.

Az átlagos fizetés a futballvilág leggazdagabb ligájában a 2012-2013-as szezonban évi 1,6 millió font (600 millió forint) volt, miután a jövedelmek nyolc százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest.

A nagyobb bért részben a támogatói befizetések bővülésének, részben az úgynevezett meccsnapi jövedelmek (jegyárbevételek, a stadionokban eladott áruk árából származó klubbevételek) növekedésének köszönhetik a focisták. Emellett jól jön az is, hogy a csapatok dúsgazdag tulajdonosai hajlandóak kamatmentes hitelekkel tömködni kedvenc vagyontárgyukat.

A 2012-2013-as szezon második helyezettje, a Manchester City 233 millió fontot költött focistái fizetésére, míg a ligából kieső Wigan 45 milliót. Az első hét helyezett esetén az átlag meghaladta a 89 millió fontot. Az angol ligában szakítható magas fizetések lehetővé teszik, hogy a klubok a világ minden tájáról összevásárolják a legtehetségesebb focistákat.

Ezt igazolja a Deloitte összesítése is, amely szerint a június közepén kezdődő brazíliai világbajnokságra készülő válogatottak bővebb keretében 100 olyan játékos van, aki klubszinten a Premier Ligában keresi meg a kenyérre, pontosabban az értékes műkincsre valót. A Premier League bevételeinek 71 százaléka vándorol a játékosok zsebébe - derült ki a Deloitte tanácsadó cég jelentéséből. Ez az arány rekord a liga történetében.

Az erősebb bérszabályozás alatt lévő német Bundesligában csak a pénz 51 százalékát viszik haza a futballisták, a spanyolországi La Liga esetén pedig az ország nehéz gazdasági helyzete miatt most csökkent 56 százalékra ez az arány. Ez az 1999-2000-es szezon óta a legalacsonyabb szám.

Olyan sok pénzük van a focistáknak, hogy bizonyos határig bármit megkaphatnak, amit akarnak - mondja Lee Dixon, az Arsenal korábbi játékosa, jelenlegi tévékommentátor. Tud olyanokról, akik kiadható lakásokat vettek London Chelsea és Mayfair negyedeiben, és jó páran költik pénzüket műkincsekre, szobrokra és esetenként Piacasso-festményekre.

Dixon, aki ma már 50 éves, azt mondja, hogy aktív korában minden megtakarítható jövedelmét nyugdíjalapjába fektette. Később beszállt néhány ígéretes befektetésbe, például vásárolt ezer palack 2000-es évjáratú bordeaux-i bort, amelyeken évente átlag 50 százalékos hasznot kaszál.