Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tizenkét magyarországnyi utast szállított a legnagyobb légitársaság

2014.06.11. 07:36

Az amerikai Delta Air Lines szállította a legtöbb, 120 millió 636 ezer utast 2013-ban a nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) összesítése szerint.

A minden évben publikált szállítási adatok szerint a második helyen a szintén amerikai Southwest diszkont légitársaság áll 115 millió utassal, a harmadik pedig a kínai China Southern Airlines lett, amely 91,5 millió utast szállított. Az első tízben szerepel még az ugyancsak amerikai United és American Airlines, őket első európai cégként a diszkont Ryanair követi, majd a Lufthansa, a China Eastern Airlines, az easyJet és a US Airways zárják a sort.

A nemzetközi forgalomban a Ryanair bonyolította a legnagyobb forgalmat 81,3 millió utassal, a második helyen az easyJet végzett 52,7, harmadikon pedig a Lufthansa 50,7 millió utassal. A magyar gyökerű Wizz Air ebben a listában 13,5 millió utassal a 23. helyen áll.

A belföldi utasok tekintetében a Southwest Airlines volt a legjobban teljesítő légitársaság 2013-ban 115,3 millió utassal, a Delta 97,5, a China Southern Airlines pedig 84,1 millió belföldi utast szállított.

Az IATA a világ légi forgalmának 94 százalékát fedi le, a szervezetnek 240 légitársaság a tagja.