Zsidózós hangfelvételes botrány tört ki a lengyeleknél

2014.06.15. 18:34 Módosítva: 2014.06.15. 20:22

A pénzügyiminiszter zsidó származására is utalva követelte tavaly Marek Belka, a lengyel jegybank elnöke, hogy Donald Tusk miniszterelnök távolítsa el Jacek Rostrowskit egy most kikerült hangfelvétel szerint – írja a Wall Street Journal.

A felvételen – ahol a jegybankelnök és a belügyminiszter beszélgetnek – Belka szabályosan megfenyegeti a kormányt: csak akkor fog segíteni a deficit finanszírozásában, ha a pénzügyminisztert leváltják. Rostrowski egyébként abban az időben sokat kritizálta Belkát, szerinte a jegybank nem folytatott elég aktív politikát.

Az egyik bomba az, hogy az elvileg független jegybank elnöke egyáltalán be akart avatkozni a kormány működésébe (és hogy ettől teszi függővé a költségvetés finanszírozását, ami egybéként a törvény szerint tilos). A másik viszont a zsidózás. Belka ugyanis a következőképpen hivatkozott Rostrowskira:

Gróf von Rothfeld-Rostrowski,

amivel a pénzügyminiszter zsidó származására utalt félreérthetetlenül. Belka emellett még káromkodások kíséretében és elég lenézően beszélt a monetáris tanácsbeli kollégáiról. 

A hat éven át pénzügyminiszter Rostrowskit egyébként ki is rúgták 2013 végén, néhány hónappal a beszélgetés után.