Árpád
-2 °C
4 °C

Zsidózós hangfelvételes botrány tört ki a lengyeleknél

2014.06.15. 18:34 Módosítva: 2014-06-15 20:22:30

A pénzügyiminiszter zsidó származására is utalva követelte tavaly Marek Belka, a lengyel jegybank elnöke, hogy Donald Tusk miniszterelnök távolítsa el Jacek Rostrowskit egy most kikerült hangfelvétel szerint – írja a Wall Street Journal.

A felvételen – ahol a jegybankelnök és a belügyminiszter beszélgetnek – Belka szabályosan megfenyegeti a kormányt: csak akkor fog segíteni a deficit finanszírozásában, ha a pénzügyminisztert leváltják. Rostrowski egyébként abban az időben sokat kritizálta Belkát, szerinte a jegybank nem folytatott elég aktív politikát.

Az egyik bomba az, hogy az elvileg független jegybank elnöke egyáltalán be akart avatkozni a kormány működésébe (és hogy ettől teszi függővé a költségvetés finanszírozását, ami egybéként a törvény szerint tilos). A másik viszont a zsidózás. Belka ugyanis a következőképpen hivatkozott Rostrowskira:

Gróf von Rothfeld-Rostrowski,

amivel a pénzügyminiszter zsidó származására utalt félreérthetetlenül. Belka emellett még káromkodások kíséretében és elég lenézően beszélt a monetáris tanácsbeli kollégáiról. 

A hat éven át pénzügyminiszter Rostrowskit egyébként ki is rúgták 2013 végén, néhány hónappal a beszélgetés után.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?