Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Argentína újabb államcsőd felé tart

2014.06.16. 20:08

Rohamosan csökkeni kezdett argentin állampapírok iráni kereslet, miután az amerikai legfelsőbb bíróság kedden úgy döntött, nem tűzi napirendjére Argentínának azokkal a fedezeti alapokkal szembeni fellebbezését, amelyek nem egyeztek bele államadósságának átütemezésébe. Ezáltal Latin-Amerika 3. legjelentősebb gazdasága ismét a fizetésképtelenség szélére sodródott – írja az MTI.

A legfelsőbb bíróság érintetlenül hagyta egy alsóbb szintű szövetségi bíróság ítéletét, amely elrendelte, hogy Argentínának 1,33 milliárd dollárt kell kifizetnie azoknak a befektetőknek, akik nem voltak hajlandók belemenni a 2005-ben és 2010-ben végrehajtott átütemezésbe az ország 100 milliárd dolláros adósságteher alatt roskadozó pénzügyi rendszerének 2001-2002. évi összeomlása után. (Az átstrukturálásba egyébként a hitelezők 93 százaléka beleegyezett.)

Buenos Aires korábban megtagadta a törlesztést. Ha Argentína ragaszkodik álláspontjához, akkor az amerikai hatóságok megakadályozhatják, hogy teljes mértékben kifizessék az átszervezett kötvényekkel hitelezőket, bár a dél-amerikai ország elvileg képes és hajlandó is fizetni nekik. A helyzet június 30-án csődhöz vezethet, ekkor válnak esedékessé a New York-ból felügyelt diszkontkötvényekkel kapcsolatos kifizetések.

Szakértők szerint Argentína nem képes egyszerre mindkét kifizetést teljesíteni, és kénytelen lesz újratárgyalni adósságát. Az argentin országkockázat a J.P. Morgan EMBI+ indexén csaknem 10 bázisponttal nőtt, az argentin részvények pedig csaknem négy százalékponttal estek.

Argentínában más gond is van: pár nappal ezelőtt teljesen leállt a hitelezés, miután a helyi központi bank kamatplafont vezetett be a személyi kölcsönökre és autóhitelekre. Egyúttal a szabályozás értelmében a bankok csak engedéllyel emelhetnek díjakat alapszolgáltatásaiknál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?