Így intézményesíthetik a korrupciót

2014.06.16. 11:48

Tág kaput nyithatnak a korrupciónak, ha változatlan formában fogadják el Bánki Erik fideszes képviselő pénzügyi salátatörvényét.  Mint arra a Népszabadság felhívta a figyelmet, a javaslat tartalmaz egy olyan passzust, amely a kapcsolt vállalkozások közti elszámolásba tenne egy kivételt.

Kapcsolt vállalkozások közti ügyleteknél szigorú elszámolást kell készíteni, ezeket is piaci áron kell bonyolítani, egy anyavállalat például nem adhat kamatmentes kölcsönt a leányának, és a leány sem szállíthat be az anyának vagy egy másik leánynak a piaci ár töredékéért. Így próbálnak gátat szabni annak, hogy egy cégcsoport adóoptimalizációs szándékkal trükközzön.

A szabályok szerint szigorú dokumentációnak is kell kísérnie minden kapcsolt ügyletet, amelyben a cégek igazolják, hogy az adott termék, szolgáltatás más, idegen partnertől is épp annyiért lett volna beszerezhető, igénybe vehető.

Kivéve, ha a kapcsolt vállalkozás egy vele kapcsolt viszonyban lévő önkormányzattal vagy az állammal üzletel. Bánki Erik javaslata szerint ugyanis nem kell a piaci árakat alkalmazni, ha a kapcsolt vállalkozás szállít be vagy szolgáltat az önkormányzatnak, államnak, akkor sem, ha ez egy beruházás.

Ha a javaslat átmegy a kapcsolt cégbe fizetségként, akár kenőpénzként betolt vagyon bármennyiért odaadható lesz az önkormányzatnak vagy az államnak, a piaci árat egy beruházásnál sem kell megállapítani.