Indul az egységes mobilos parkolás

2014.06.17. 10:06

Országosan egységes mobilrendszeren keresztül lehet július 1-jétől fizetni a parkolásért és az autópálya-használatért. 

Az egyik legfontosabb változás, hogy módosul az a telefonszám, amelyen keresztül SMS-sel, vagy hívással elindítható és befejezhető a fizetés - közölte a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. kedden az MTI megkeresésére. Eddig a körzetszám után a 810-es behívó szám volt, amely július elsejétől 763-ra módosul, ezt követi a fizető automatákra ragasztott négyjegyű azonosító szám.

Az állami Nemzeti Mobilfizetési Zrt. (NMFR)  szerint mostanra fejlesztették le az informatikai rendszert, hivatkozik a közcég közleményére az MTI. Jelenleg a parkolási közszolgáltatók és a rendszert működtető zrt. leendő viszonteladói, a mobil-, illetve mobilfizetési piaci szereplők bevonásával folyik az éles üzemi tesztelés.

Volt némi csúszás

Az iparágat már három éve államosítottuk, azzal az indokkal, hogy így „a közpénzek hatékony felhasználása és ellenőrzése is jelentősen hatékonyabbá válik”.  A törvény alapján az állami mobilfizetési monopólium egyszerűen elvette az eddig mobilfizetéssel foglalkozó magánvállalkozások ügyfélkörét és eddig fel nem használt pénzét, hogy aztán a szolgáltatók „szigetszerű fejlesztésének” véget vetve „innovatív díjstruktúrákat” vezessen be.

A cég szerint tavaly szeptember végére kellett volna elkészülniük az egységes mobilparkolási rendszerrel, így az eddigi kilenc hónapos késés alatt volt idő megtalálni a lehető leghatékonyabb megoldásokat, leginnovatívabb díjstruktúrákat. Igaz, némileg hátráltathatta munka szokott menetét, hogy az uniónak is gyanússá vált az új rendszer. A Közbeszerzési Döntőbizottságnak pedig az, hogy az erre létrehozott állami cég, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. nyilvános tender nélkül vett volna fel 800 millió forint hitelt.

Először parkolás és autópálya

Mindenesetre a cég közleménye szerint az NMFR megvalósítását és elindulását a nemzeti mobilfizetési rendszerről szóló törvény és annak végrehajtási rendelete határozza meg. Első működési szakaszában az NMFR a parkolási közszolgáltatás és az autópálya-használati díj mobilfizetéses értékesítését biztosítja.

Az országosan egységes mobilparkolás elindulásához a zrt. 70 önkormányzati tulajdonú parkolási közszolgáltató társasággal szerződik június végéig.

A közleményük szerint az autósok az autópályákat az eddig megszokott módokon vehetik igénybe mobilfizetéssel, a mobilparkolás terén azonban számíthatnak változásokra. A legfontosabb változás az lesz, hogy az NMFR elindulásától kezdődően a zrt. viszonteladójaként minden mobil- és mobilfizetési piaci szolgáltató az ország valamennyi fizetős parkolóövezetében szolgáltatást nyújthat, a legnépszerűbb SMS-alapú mobilparkolás mellett tehát a jövőben jelentősebb szerephez juthatnak a különféle alkalmazásokat és termékkapcsolásokat kínáló kisebb, innovatív szolgáltatók is, akik eddig csak egy-egy kerületben vagy településen lehettek jelen.

A rendszerről részletes tájékoztatás a zrt. új honlapján, a www.nemzetimobilfizetes.hu oldalon érhető el, ez a viszonteladók szolgáltatásait, a mobilparkolással és az e-matrica-vásárlással kapcsolatos részletes tájékoztatásokat is tartalmazza. Az új honlap a tájékoztatás mellett a zrt. legfontosabb ügyfélkapujaként is funkcionál, amelyen keresztül a regisztrált felhasználók a társaság mobilparkolási szolgáltatásait is igénybe tudják venni.

A mobilparkolást igénybe vevőknek a 06-1-989-0000 számon érhető el az infóvonal.