Mi lesz veled, államháztartás?

2014.07.07. 16:20

Az államháztartás központi alrendszerének első féléves hiánya 813,7 milliárd forint volt. Ez az éves előirányzat 82,6 százaléka. (Az év első felében a kiadások meghaladják a bevételeket, ezért a hiány nagysága soha nem időarányos.) 

Ezen belül a központi költségvetés 965,9milliárd forintos hiánnyal, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 114,5milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 37,7milliárd forintos többlettel zártak. Tavaly ugyanekkor 721,7 milliárd forint volt a hiány az akkori terv 77,7 százaléka.

A két év közötti eltérést befolyásolták egyrészt a 2013 szeptemberétől megvalósuló pedagógus-béremelés hatásai, illetve a 2013. április 1-jétől költségvetési szervként működő volt nonprofit egészségügyi gazdasági társaságok kiadásai. Másrészt idén sokkal több ment a helyi önkormányzatok támogatására, részben az adósságuk törlesztéséhez nyújtott támogatások miatt. Ez utóbbi persze az önkormányzati alrendszer egyenlegét javítja. 

A gazdasági növekedés felfutásából, a foglalkoztatás bővüléséből, valamint az online pénztárgépek bekötéséből származó többletbevételek viszont javították az idei egyenleget. 

Az éves uniós módszertan szerinti hiánycél továbbra is a GDP 2,9 százalék.