Még mindig pesszimisták a magyar cégek

2014.07.14. 14:06

Még mindig mínuszban van a K&H kkv bizalmi index, ám jó hír, hogy így is az elmúlt négy év legjobb eredménye a mostani. A gazdaságpolitikával kapcsolatban derűlátóbbak, de a saját vállalkozásuk helyzetét továbbra sem látják rózsásnak a cégvezetők.

A hazai vállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait mutató K&H kkv bizalmi index csak kis mértékben, 1 ponttal emelkedett az előző negyedévhez képest és jelenleg mínusz 10 ponton áll. Ez közel négy éve a legjobb eredmény, ami főképp a gazdaságpolitikával, a vállalati hitelkamatokkal és az uniós pályázatokkal kapcsolatos várakozások javulásának köszönhető.

Jelenleg a vállalkozások 28 százaléka látja úgy, hogy a kormányzat következő egy évi munkája kifejezetten vállalkozásbarát lesz. A vállalati hitelkamatok alakulásával kapcsolatban is bizakodóak a kkv-k, hiszen az eddig rendre mindig növekvő hitelkamat-várakozásokhoz képest most stabil kamatszintet feltételeznek a következő egy év során. Az uniós pályázati források megítélésének javulása annak köszönhető, hogy növekedett az elmúlt egy évben benyújtott pályázatok száma, és a cégek fele (51 százalék) véli reálisnak, hogy támogatáshoz jut.

Rossz hír viszont, hogy a cégvezetők az előző negyedévi ugrásszerű javulást követően visszafogottabban ítélik meg vállalkozásuk várt pénzügyi eredményeit: az elkövetkezendő egy évben átlagosan 6,3 százalékos árbevétel bővülést és 3,8 százalékos profitnövekedést valószínűsítenek. 

Az optimizmus mértéke a vállalatmérettől is függ: továbbra is a középvállalkozások a legbizakodóbbak (5 pont), míg a kisvállalkozások hiába lettek optimistábbak, még mindig a negatív tartományban vannak (-1 pont). Szokásos módon a mikrovállalkozások látják a legborúsabban a következő egy évet (-19), jövőbe vetett bizalmuk több negyedéve nem mozdul el számottevően erről a szintről.