Seszták: A Bombardier lesz a következő

2014.08.04. 07:27

Az őszi parlamenti ülésszak elfogadhat egy olyan jogszabály-módosítást, amely lehetővé teszi, hogy az MVM Zrt. százszázalékos állami tulajdonba kerülhessen, vagyis az egy százalék alatti magánkézben lévő rész is az államhoz kerül, mondta a Napi Gazdaságnak adott interjúban Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter.

Seszták a lapnak azt mondta, a nagy állami cégek élén a tárcavezető nem számít jelentős változásokra, és nem gondolkodik a lemondáson. Nyár végére szeretné mindenhol a végleges struktúrát kialakítani, ebbe beleértve az alsóbb vezetői szintek rendezését is. Ez lehet az az időpont is, amikor feloldják azt a kötelezettséget, hogy az állami cégeknek a nem napi működésükhöz szükséges szerződéseik megkötése előtt a minisztériummal is egyeztetniük kell.

Seszták elmondta, az MKB megvétele után is szeretnének még akvizíciókat végrehajtani, leghamarabb a Bombardier MÁV Kft. külföldi tulajdonosával tudnak majd megállapodni. Az év végéig azonban ezenkívül is lehetnek még olyan akvizíciók, amelyek a költségvetés módosítását igényelhetik.

Az orosz hosszú távú, 2015-ben lejáró szerződéssel kapcsolatban azt mondta, elkezdték az ügyben a tárgyalásokat az MVM illetékesei, nem lát olyan problémát, amely az új hosszú távú szerződés megkötését veszélyeztetné. A miniszter az őt ért támadásokra úgy reagált, azok „kétségbeesett emberek reménytelen próbálkozásai, hogy letérítsék a kormányt arról az útról, amelyen elindult".