11:00, November 28.
Kamerun 3
Szerbia 3
al-Dzsanúb Stadion G csoport
14:00, November 28. ÉLŐ
Koreai Köztársaság 0
Ghána 2
Education City Stadion H csoport
17:00, November 28.
Brazília 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, November 28.
Portugália 0
Uruguay 0

Az időjárás miatt mondhatunk le a Nutelláról

2014.08.21. 11:47 Módosítva: 2014.08.21. 21:47

Rossz hírek érkeznek a Nutella-rajongók számára, ugyanis ha a mogyorós, csokoládés krém hozzávalóinak ára ilyen tempóban emelkedik, a Ferrero terméke éveken belül jelentősen megdrágulhat – írja a Wonkblog

Bár a Ferrero olasz székhelyű cég, a Nutella hozzávalóit több kontinensről, öt fő beszállítótól szerzik be, emellett kilenc gyáruk és hét fő viszonteladói központjuk van világszerte. A Nutellát az drágíthatja meg leginkább, hogy a rossz időjárás miatt annyira gyenge volt az idei mogyorótermés Törökországban, hogy a mogyoró ára csak idén hatvan százalékkal emelkedett, tavaly ősz óta pedig megduplázódott.

A Ferrero szerint nem érintik a Nutellát a "fejlemények"

Szorosan követjük a fejleményeket, de ezeknek semmilyen későbbi hatása nem lesz a Nutella elérhetőségére, mondta a Ferrero egyik amerikai szóvivője. Szavai szerint ezután is megtartják a Nutella kiváló minőségét olyannak, amilyennek azt a fogyasztók megismerték és megszerették. A cég azt nem kommentálta, hogy a történések mennyiben befolyásolják a Nutella árát. 

Ez azért lehetséges, mert Törökországból származik a világ mogyorótermésének csaknem hetven százaléka. Ez más cégek számára még nem lenne akkora probléma, viszont a Ferrero jelenleg a világ éves termésének negyedét vásárolja fel, főleg Törökországból, mivel a Nutella elkészítéséhez nagyon sok mogyoróra van szükség.

Az valamennyire megkönnyítheti viszont a Ferrero dolgát, hogy nemrég felvásárolták az egyik legnagyobb török mogyorófeldolgozó céget, az Oltan-csoportot.

Nem csak a mogyoró árának emelkedése drágíthatja azonban a Nutellát: a pálmaolaj, ami a krém nagyjából egyötödét teszi ki, jelentősen drágul a növekvő kereslet és a gyenge kínálat miatt, ami szintén a rossz időnek tudható be. A kakaó, ami szintén fontos hozzávaló, pedig negyven százalékkal drágult tavaly.

A blog szerint ez nem jelenti azt, hogy idén vagy akár jövőre az egekbe szökhet a Nutella ára, viszont ha Törökországban, Nigériában és Délkelet-Ázsiában hasonló marad a helyzet, a 250 ezer tonna Nutella, amelyet több mint 75 országban árulnak, hosszabb távon luxuscikké válhat.  • Hírek
  • Bankszámla