Nagyon mennek a drogos részvények

2014.08.26. 10:43

Orvosi célokra alkalmazható marihuánát gyártó cégek debütáltak tegnap a kanadai tőzsdén, a befektetők pedig rá is ugrottak a papírokra, az első kereskedési napon a Bedrocan Cannabis Corp. 38 százalékot, az OrganiGram Holdings pedig 132 százalékot emelkedett, írja a Portfolio.

Az említett cégek a legfőbb versenytársai az áprilisban debütált Tweed Marijuana nevű vállalatnak. A részvények kibocsátási ára 0,85 kanadai dollár (CAD) volt, az erős befektetői érdeklődés hatására pedig a kereskedés közben a részvények árfolyama szépen kilőtt: a Bedrocan Cannabis Corp. 38 százalékot, az OrganiGram Holdings pedig 132 százalékot emelkedett.

A kisbefektetők és az intézményi befektetők egyaránt erőteljes érdeklődést mutatnak a kanadai orvosi célú marihuána gyártás iránt, mely a kormány előrejelzései szerint egy évtizeden belül 1,3 milliárd kanadai dolláros üzlet lehet.

Rendületlenül nő az iparág

A világ több országában is vásárolható orvosi célokra marihuána: Kanada, Portugália, Spanyolország, Németország, Olaszország, Csehország, Ausztria, Finnország, Románia, Észtország, Horvátország és Izrael is ezen országok közé tartozik. Az elmúlt években az Egyesült Államokban is megkezdődött a legalizációs folyamat, melynek eredményeként több olyan tagállam, illetve kerület van, ahol orvosi célokra vásárolható marihuána. Mindez láthatóan felkeltette a befektetők érdeklődését is.

Számos olyan vállalat van már a piacon, amelyek a marihuána-iparághoz kapcsolódnak és másodlagos részvénypiacokon kereskednek velük, ezek árfolyamai pedig az idei évben igen szép emelkedést produkáltak.

Egy dinamikusan fejlődő új iparágról van szó, amelynek mérete tavaly közel 1,4-1,5 milliárd dollár (312-334 milliárd forint) volt az USA-ban. A piac egyes elemzői vélemények szerint idén tovább bővülhet, és a mérete elérheti 1,7 milliárd dollárt, míg 2018-ra ez az érték 5 milliárd dollár körül alakulhat, ami annak a közel 22 millió cannabis fogyasztónak (nem hivatalos statisztikák ezt a számot jóval nagyobbra becsülik) köszönhető, aki legálisan vagy illegálisan él a szerrel az Egyesült Államokban.

Amerikában a jövőben a marihuána elterjedéséhez nem csak a legalizálás, hanem az Obama-adminisztráció is hozzájárulhat, ugyanis az illetékes szervek legfrissebb iránymutatásai lehetővé teszik a kapcsolatot a marihuána-kapcsolt vállalakozások és a pénzintézetek között. Az iránymutatás értelmében egy sor banki szolgáltatást érhetnek el majd ezek a cégek, így lehetővé válik a számlavezetés, a betételhelyezés és megnyílhat az út a bankkártyás fizetés előtt.