EBRD: Magyarország húzza a régiót

2014.09.18. 07:48

Az utóbbi hónapokban súlyosan kiéleződött orosz-ukrán válság még tovább gyengítette a tágabb értelemben vett európai átalakuló térség növekedési kilátásait, a régión belül azonban a közép-európai EU-gazdaságok - különösen Magyarország és Lengyelország - ennek ellenére a vártnál jóval erősebb teljesítményt nyújtanak - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) csütörtökön Londonban ismertetett idei harmadik átfogó előrejelzésében– írja az MTI.

Az 1991-ben alapított bank 24 oldalas helyzetértékelésében a magyar és a lengyel gazdaság lendületét nevezi a közép-európai EU-régió elsődleges hajtóerejének.

A bank az idei első félévi adatok alapján meredeken javította az idei és a jövő évi magyar gazdasági növekedésre adott becslését. Eszerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2014 egészében 2,8 százalékkal, 2015-ben 2,2 százalékkal nő. Az előző, májusban kiadott EBRD-jelentésben 2014-re még 1,6 százalékos, 2015-re 1,2 százalékos magyar növekedési adat szerepelt. Az EBRD a magyar adatot javította a legnagyobb mértékben, elsősorban az erőteljes exportteljesítmény miatt.

Lengyelországra szóló idei növekedési előrejelzését az EBRD 2,8 százalékról 3 százalékra javította, és jövőre 3,3 százalékos reálnövekedést vár a lengyel gazdaságban. 

Az elemzésben ugyanakkor azt is megemlítik, hogy a magyar gazdaság erős lendületének számos átmeneti hatású tényezője is van. Az EBRD ezek közé sorolta az EU-folyósításokból finanszírozott állami infrastrukturális kiadásokat, a rezsicsökkentéseket, valamint a devizahitelesek terheinek enyhítését, "amelynek árát viszont a bankok fizetik meg".

A magyar gazdaság teljesítményéről szóló előrejelzésüket más nagy londoni házak is javították az utóbbi időben, de - főleg az ukrajnai válság áthúzódó hatásai miatt - jövőre szintén az ideinél lassabb magyar növekedéssel számolnak. Ezt várják a magyar gazdaságtól a fontosabb elemzők:

  • Morgan Stanley: 3,5 százalék 2014-ben (korábban 2,9-re számítottak), jövőrepedog3 százalék (2,4 helyett)
  • JP Morgan: idén 3,3 százalék (3 helyett)
  • Bank of America-Merrill Lynch: 3 százalékidénre, 2 százalék jövőre

Az EBRD azt is közölte, hogy Ukrajnában az idén súlyos, és jövőre is mély recessziót vár. A bank elemzői 2014-re 9 százalékos, 2015-re további 3 százalékos ukrán GDP-zuhanást jósolnak.

Az EBRD szerint az orosz gazdaság az idén stagnálni fog, jövőre pedig a szankciók addigra már érződő hatásai miatt enyhe recesszióban lesz. A bank 2015-re 0,2 százalékos orosz gazdasági visszaesést vár. Az orosz gazdaságra adott idei becslés változatlan, a májusi EBRD-előrejelzésben azonban 2015-re még 0,6 százalékos orosz GDP-növekedés szerepelt.

Az új prognózis szerint a bank tevékenységi területének egészében az idén jelentősen, a tavaly mért 2,3 százalékról 1,3 százalékra csökken a növekedési ütem, és jövőre is csak 1,7 százalékig gyorsul vissza. A lassulás fő oka a bank szerint - az euróövezeti fellendülés gyengesége mellett - az ukrán válság.