Az unió bírósága elé került Gattyán adócsalása

2014.10.13. 18:12

A Hvg.hu úgy tudja, hogy miután a NAV milliárdos adócsalással gyanúsítja Gattyán Györgyöt, a szexmilliárdosként elhíresült vállalkozó érdekeltségébe tartozó Docler-csoport adóügye az Európai Unió Bírósága elé került.

Az adóhatóság szerint a Docler-csoport egyik tagja, WebMindLicenses Kft. bérbe adta egy Lalib nevű portugál cégnek a livejasmin.com erotikus weboldal know-how-ját. A NAV szerint a két társaság közötti licencszerződés célja a magyar adójogszabályok kijátszása volt, és hogy a know-how hasznosításához fűződő döntéseket ténylegesen továbbra is Gattyán György hozta meg. A NAV ezért hatalmas összegű adókülönbözet (társasági adó, áfa, innovációs járulék és kulturális járulék), valamint adóbírság megfizetésére kötelezte a WebMindLicenses-t.

A cég viszont megtámadta az adóhatóság határozatát, és az ügyben eljáró Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság iránymutatást kért az Európai Unió Bíróságától, mivel nem tudta eldönteni, hogy az uniós áfa-irányelv, és az uniós alapszabadságok szempontjából hogyan kell megítélni a WebMindLicenses és a Labib közti licencszerződést.

A bíróság választ vár arra is, hogy amikor a NAV megállapította a Gattyán-cég adókötelezettségét, kapcsolatba kellett volna-e lépnie a portugál adóhatósággal. A cég ugyanis a portugál jog szerinti adókötelezettségének eleget tett.