Az USA tényleg megtagadta magyarok beutazását, de NAV-vizsgálatról nem tud a követség

2014.10.16. 17:07 Módosítva: 2014.10.16. 21:26

Több amerikai céggel szemben vizsgálódik a NAV. A Napi Gazdaság értesülései szerint az USA arra készül, hogy megnehezítse a vizsgálatokban érintett hatóságok beutazását az USA-ba.

A lap a budapesti amerikai nagykövetséget és a NAV-ot is megkereste az ügyben, de a nagykövetségtől egyelőre nem kaptak választ, a NAV pedig adótitokra hivatkozva tagadta meg a válaszadást. A nagykövetség este a köztévé megkeresésére azt válaszolta, hogy a budapesti amerikai nagykövetségnek nincs tudomása arról, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) Magyarországon működő amerikai cég vagy intézmény ellen vizsgálatot folytatna, és semmilyen amerikai lépésre nem került sor ilyen vizsgálat következményeként.

Megjegyezte ugyanakkor a követség:

bizonyos magyar magánszemélyekről úgy találták, hogy nem jogosultak a belépésre az Egyesült Államokba, ugyanis hiteles információ áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy ezek a személyek korrupciós cselekményekben vesznek részt vagy azokból hasznot húznak.

A magánélet védelmét célzó amerikai törvények miatt a neveket azonban nem adhatják ki

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) álláspontja szerint mind Magyarországnak, mind az Egyesült Államoknak az az érdeke, hogy a hatósági vizsgálatokat alaposan, átláthatóan és a törvényeknek megfelelően folytassák le. A magyar tisztségviselők mindenfajta nyomásgyakorlástól függetlenül végzik munkájukat - közölte a tárca csütörtökön az MTI-vel a Napi Gazdaság cikkére reagálva.

A Fidesz parlamenti frakciója is reagált a hírre: azt írták közleményükben, hogy elfogadhatatlannak tartják, hogy külföldi kormányok nyomást próbálnak gyakorolni a magyar hatóságokra, és megpróbálják befolyásolni a folyamatban lévő vizsgálatokat.

"A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja elvárja, hogy a magyar hatóságok minden ügyben, beleértve az amerikai vagy akár más külföldi érdekeltségek adóügyeit is, elfogulatlanul folytassanak vizsgálatot" - írta a kormánypárti frakció.