Orbán: Jó munkások, nem közepes gimnazisták kellenek

2014.10.21. 14:31

A kormány azt szeretné, hogy 2018-ra senkinek ne legyen szüksége jövedelempótló támogatásra, és mindenkinek legyen olyan munkája, amelyből nemcsak hogy megélni, hanem gyarapodni is tud, mondta Orbán Viktor a Siemens átalakított tanműhelyének átadásán az MTI szerint.

Szerinte Németországban egy, a józan észre alapozott filozófiából vezették le, hogy milyen legyen az oktatási rendszer: olyan, amelyben elválaszthatatlan egymástól az elméleti és a gyakorlati tudás. Ez egy gyermek számára még természetes, elég csak például arra gondolni, ahogyan egy gyermek felépít egy rajz alapján egy lego-házat - fejtette ki Orbán Viktor.

A kormányfő szerint ugyanakkor Magyarországon "az elhibázott iskolarendszer" hatására tolódott el a hangsúly az elmélet irányába. "Féloldalas társadalomhoz vezet, ahol egyre többen képviselik az elméletet, mint a gyakorlatot" - fogalmazott a miniszterelnök. Felhívta a figyelmet arra, hogy bár a munkanélküliség 7,5 százalék, de betöltetlen állások ezreire nincs felvehető szakember. Ennek a "hibának" a kijavításán már dolgozik a kormány - mondta Orbán Viktor, aki szerint a szakképzés becsületének helyreállítása jelenthet megoldást.

A duális képzést könnyebb bevezetni, de nehezebb kérdés, hogy "mit kezdjünk az elmúlt évtizedek gondolkodásmódjával", az igazi kérdés, mikor fogják a szülők belátni, hogy a munkaerőpiacon egy jó szakma akár többet is érhet mint az érettségi vagy a diploma. "Az országnak nem közepes gimnazistákra, hanem jó szakemberekre van szüksége" - mondta Orbán.  • Hírek
  • Hírek