Jaksity: Múlt századi gazdaságfilozófiából nem lesz versenyképesség

2014.11.21. 10:18

Milyen feladatok és döntések állnak a következő évtizedekben a magyar gazdaság előtt? Jaksity György, a Concorde igazgatóságának elnöke a HBLF pénzügyi csúcstalálkozón a legnagyobb kihívásokat próbálta beazonosítani. Ezek szerinte:

  • adósság
  • demográfia
  • új technológiák
  • defláció
  • demokrácia

Szerinte Magyarország államadóssága magas, a csökkenési tendencia nem egyértelmű. A demográfiai probléma az egyik legnagyobb, de nem csak nálunk. Ha ez elvándorlással társul, akkor a legmobilabb, leginkább versenyképes réteg hagyja el az országot. Nekik kell majd eltartani az elöregedő társadalmat. Nem mellékes, hogy eközben milyen az ország egészségi állapota, értékrendje, minősége.

Jaksity György szerint miközben Magyarországon a gyógyszerre költött pénz GDP-arányosan magas, az egészségügyre keveset költünk. Bár javult a helyzet, alkoholfogyasztásban és dohányzásban még mindig erősek vagyunk. Ha pedig az alacsony egészségügyi kiadás egészségtelen életmóddal társul, az alacsony várható életmódot eredményez. Van, akinek pedig még a rövid élet is sok, Dél-Korea után nálunk a legnagyobb az öngyilkosok aránya.

Eközben a tudásunk a közhiedelemmel ellentétben még nem értékelődött le teljesen, ugyanakkor jó úton járunk, hogy ez megtörténjen. A versenyképességi listán ennek megfelelően lassan, de biztosan csúszunk le. Ha a részleteket nézzük, nagyon rossz a helyzet az intézmények, a bizalom és a politika szempontjából.

"Egy múltszázadi gazdaságfilozófiával nehéz lesz a 21. században versenyképesnek lenni" - példaként említette a taxikat, amelyet miután hosszú évekig tartó előkészítés után sikerült sárgára festeni, megjelent az Uber. Meg lehet próbálni kitiltani a technikai újdonságokat, de nem könnyű, és nem is túl előremutató.

Végül a Concorde elnöke beszélt a demokrácia helyzetéről is, szerinte a felmérések szerint a magyar társadalom egyelőre ha nem is nagyon erősen, de elkötelezett a demokratikus berendezkedés mellett.