Hamis áru, bűzös élelmiszerek a Ganz-telepen

2014.11.24. 10:51
Hét hatóság háromszáz főt mozgósító, ötnapos nagyszabású ellenőrzést tartott a Ganz-telepen. Veszélyes műszaki cikkeket, romlott élelmiszereket és százmillió forintot meghaladó értékű hamis márkajelzésű ruhát találtak.

Az akcióban a budapesti Kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakhatóságán túl részt vett a rendőrség is. Hozzájuk csatlakoztak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési járőrei, akik folyamatosan ellenőrizték a ki- és belépő forgalmat, valamint a szállítmányok papírjait. Öt nap alatt csaknem ezer személyt igazoltattak és hétszáz gépjárművet vizsgáltak át.

Az egyik ellenőrzésen a NAV járőrei 100 millió forintot meghaladó értékű, főleg népszerű világmárkák hamisítványaira bukkantak. Az árukészletet a helyszínen lefoglalták, az ügyben büntetőeljárás indul.

A revizorok az ellenőrzések mintegy kétharmadában állapították meg, hogy a telepen dolgozókat bejelentés nélkül foglalkoztatják, vagy maga a munkáltató is adószám nélkül, feketén végzi tevékenységét. Az ellenőrzéseken több, adótartozást felhalmozó kereskedő is fennakadt, a végrehajtók összesen 7,5 millió forint értékben készpénzt, árut és gépjárműveket foglaltak le.

A Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága a helyszínen mintegy fél tonna lejárt szavatosságú, esetenként már bűzlő élelmiszert és több mint ezer romlott tojást semmisített meg, két esetben pedig húsipari termék hűtés nélküli szállítása miatt szabott ki bírságot. 

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársai több mint húszféle, súlyos veszélyt jelentő termékre – főleg hosszabbítókra, rádiókra, akkumulátoros zseblámpákra, hajvágó készletre – bukkantak.