Károly, Karola
-1 °C
4 °C
Index - In English In English Eng

Már jövő héten jön az új tízezres

2014.11.26. 13:52

December elsejétől a készpénzforgalomban is megjelenik az új tízezer forintos bankjegy, széles körű elterjedése azonban csak 2015-ben várható, közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdán az MTI-vel. Az új bankjegyek mellett a jelenlegi tízezresek is forgalomban maradnak, bevonásukról a jegybank később hoz döntést.

A közlemény szerint a készpénzkezeléssel foglalkozó cégek felkészültek az új bankjegy érkezésére: a bankjegyfeldolgozó gépek már alkalmasak az új papírpénz elfogadására és megfelelő ütemben halad a bankjegy-befizető, illetve a parkoló- és menetjegy-értékesítő automaták átállítása is.

A megújított tízezer forintosok zavartalan használata érdekében térítésmentes bankjegyismereti képzéseket is biztosítanak majd a boltosoknak, pénztárosoknak. És lesznek hirdetések a köztévén is az új pénzről.

Az MNB 2014 és 2018 között folyamatosan újítja meg a jelenlegi bankjegysorozat címleteit, ennek első eleme a megújított tízezer forintos, amely már 2014. szeptember 2-tól törvényes fizetőeszköz.