Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A bécsiek vasárnapi nyitva tartást akarnak

2014.12.09. 13:45

A bécsi vállalkozások több mint 72 százaléka támogatja a vasárnapi nyitva tartást és a kerthelyiségek egész éves nyitva tartását, áll a Bécsi Gazdasági Kamara közvélemény-kutatásának friss eredményeiben.

„A tagjaink egyértelműen letették a voksukat a nagyobb vállalkozói szabadság és az önrendelkezés mellett” – ezekkel a szavakkal ismertette Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Wien) elnöke a szervezet felmérésének az eredményét, amely évtizedek óta a legnagyobb volt a kamara történetében.

 
A közvélemény-kutatás eredménye nekünk azért is lehet külön tanulságos, mert Ausztria volt a kormánypárt első példája a vasárnapi zárva tartás mellett.

Az elmúlt hetekben összesen 100 ezer bécsi céget hívtak meg, hogy vegyenek részt a közvélemény-kutatásban, amelynek keretében a vasárnapi nyitva tartásról, a kerthelyiségek nyitva tartásáról és a szociális járulék csökkentéséről kérdezték meg tagjaikat.

A több mint 14 ezer válaszadó 72,6 százaléka egyértelműen a vasárnapi nyitva tartás mellett tette le a voksát a belvárosban létrehozandó turisztikai zónában, 80,9 százalékuk pedig azt szeretné, hogy a kerthelyiségek egész évben nyitva tarthassanak, ne csak március eleje és november vége között. A tagok 60,1 százaléka a szociális hozzájárulás csökkentésének is örülne.

A kamara azért döntött a felmérés mellett, mert Bécsben időről időre fellángol a vita a vasárnapi nyitva tartásról, amelyet a kereskedelmi dolgozók szakszervezete a közelmúltban ismét elutasított. Tudni szerették volna viszont, hogy miként vélekednek a tagjaik a kérdésről. Ruck szerint csak Bécsben körülbelül 800 új munkahelyet és 140 millió euró többletbevételt jelentene, ha a hét utolsó napján is nyitva tarthatnának az üzletek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?