Vilhelmina
11 °C
28 °C

A bécsiek vasárnapi nyitva tartást akarnak

2014.12.09. 13:45

A bécsi vállalkozások több mint 72 százaléka támogatja a vasárnapi nyitva tartást és a kerthelyiségek egész éves nyitva tartását, áll a Bécsi Gazdasági Kamara közvélemény-kutatásának friss eredményeiben.

„A tagjaink egyértelműen letették a voksukat a nagyobb vállalkozói szabadság és az önrendelkezés mellett” – ezekkel a szavakkal ismertette Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara (Wirtschaftskammer Wien) elnöke a szervezet felmérésének az eredményét, amely évtizedek óta a legnagyobb volt a kamara történetében.

 
A közvélemény-kutatás eredménye nekünk azért is lehet külön tanulságos, mert Ausztria volt a kormánypárt első példája a vasárnapi zárva tartás mellett.

Az elmúlt hetekben összesen 100 ezer bécsi céget hívtak meg, hogy vegyenek részt a közvélemény-kutatásban, amelynek keretében a vasárnapi nyitva tartásról, a kerthelyiségek nyitva tartásáról és a szociális járulék csökkentéséről kérdezték meg tagjaikat.

A több mint 14 ezer válaszadó 72,6 százaléka egyértelműen a vasárnapi nyitva tartás mellett tette le a voksát a belvárosban létrehozandó turisztikai zónában, 80,9 százalékuk pedig azt szeretné, hogy a kerthelyiségek egész évben nyitva tarthassanak, ne csak március eleje és november vége között. A tagok 60,1 százaléka a szociális hozzájárulás csökkentésének is örülne.

A kamara azért döntött a felmérés mellett, mert Bécsben időről időre fellángol a vita a vasárnapi nyitva tartásról, amelyet a kereskedelmi dolgozók szakszervezete a közelmúltban ismét elutasított. Tudni szerették volna viszont, hogy miként vélekednek a tagjaik a kérdésről. Ruck szerint csak Bécsben körülbelül 800 új munkahelyet és 140 millió euró többletbevételt jelentene, ha a hét utolsó napján is nyitva tarthatnának az üzletek.