16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Európaiak, tényleg ezt akartátok?

2015.01.07. 17:02 Módosítva: 2015.01.07. 17:02

Decemberben -0,2 százalék lett az eurózóna inflációja - közölte az Eurostat. Ez méretes csökkenés a novemberi 0,3 százalék után. Az uniós statisztikusok azt mondják, hogy az árcsökkenés az energiaár (benzin) csökkenésének tudható be. 

A Portfolio szerint az a csökkenés önmagában nem jelent deflációt, ehhez ugyanis gyenge általános kereslet és csökkenő inflációs várokozások mellett alacsonyabb maginfláció is kell. Előbbi kettő ugyan teljesül, de az energia és ételáraktól megtisztított inflációs mutató még pluszban van. 

Éves összevetésben az energiától és élelmiszerektől szűrt maginflációs mutató plusz 0,8 százalékot mutat, ami még 0,1 százalékpontos emelkedést is jelent az előző hónaphoz képest. Ebből tehát az következik, hogy egyértelműen az olajár esésének a hatását látjuk jelenleg. A probléma viszont az, hogy ennek tovagyűrűző hatásai lehetnek más termékek árába is, így pedig nem túlzás kijelenteni azt, hogy Európa már a defláció kapujában áll.

Az Eurostat ma a munkanélküliségi adatot is közölte, amiben nekünk kiemelt szerep jutott. Erről itt írtunk bővebben  • Hírek
  • Hírek