Elszabadult az infláció Oroszországban

2015.01.14. 16:24

Az orosz gazdasági minisztérium előrejelzése szerint az infláció éves összehasonlításban március-áprilisra elérheti a 15-17 százalékot, és 2015 végére is két számjegyű marad. Ezt most Alekszej Vegyev gazdasági miniszterhelyettes a moszkvai Gajdar nemzetközi fórumon mondta el a Napi.hu szerint.

A Roszsztat elsődleges becslése szerint egyébként tavaly 11,4 százalékos volt a pénzromlás mértéke a 2013-as 6,6 százalék után. A jegybank célszáma 2014-re eredetileg csupán 5 százalék volt. Utoljára a 2008-as pénzügyi válság évében mértek Oroszországban két számjegyű inflációt, ami akkor 13,3 százalék volt.

Az árak augusztustól kezdtek ele rohamosna emelkedni, amikor a nyugati szankciókra adott válaszul Moszkva betiltotta a nyugati élelmiszerek importját, azonban robbanásszerűvé decemberben vált a rubel árfolyamának katasztrofális zuhanása következtében. Ebben meghatározó szerepe volt az olajárak kitartó esésének is.

Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter számításai szerint 60 dolláros hordónkénti olajár akár 3 százalékkal is csökkentheti az orosz GDP-t, de ez elég optimista becslés volt, tekintve hogy már most jóval ez alatt járunk. Az orosz pénzügyminiszter reálisabb hangot ütött meg,  szerinte messze túl sokat költenek fegyverkezésre, és jövőre négy százalékot eshet az ország GDP-je.