Kávémaffiát buktatott a NAV

2015.01.15. 10:44

A dél-alföldi NAV nyomozók 28 emberrel szemben javasolnak vádemelést a Csongrád Megyei Főügyészségnek. A vád áfacsalás, az adónyomozók szerint főként kávéval seftelt a szervezet. Az ügy nem új, a társaságot már 2012 decemberében lebuktatták, de csak mostanra jutott el az ügy a vádemelésig. 

A gyanú szerint a szervezet két nagy forgalmú Csongrád megyei cég nevében színleg Szlovákiába adott el főként kávét, de emellett csokoládét, gumicukrot, nyalókát és étolajat is. A szlovák cég papíron egy ciprusi vállalkozásnak számlázta tovább a készletét. A látszat kedvéért az árut ugyan kiszállították Szlovákiába, de onnan rövid időn belül Ciprus helyett Budapest környéki telepekre vitték. Ezután egy számlázási láncolaton keresztül a szállítmányok ismét bekerültek a Pest és Csongrád megyei cégekből álló hálózatba. A körbeforgatott áru mozgásáról kiállított fiktív számlák alapján több mint 860 millió forint áfát csaltak el. 

A csalókat a gyanú szerint egy bank fiókvezetője is segítette, tiltott információkat adott át jutalékért cserébe. A NAV nyomozói készpénzt, bankszámlákat, ingatlanokat, és járműveket zároltak, illetve 130 millió forint áfa kiutalását akadályozták meg. Az adóhivatal szerint ezekből az okozott kár megtérülhet.