Viola
-5 °C
-2 °C

Kávémaffiát buktatott a NAV

2015.01.15. 10:44

A dél-alföldi NAV nyomozók 28 emberrel szemben javasolnak vádemelést a Csongrád Megyei Főügyészségnek. A vád áfacsalás, az adónyomozók szerint főként kávéval seftelt a szervezet. Az ügy nem új, a társaságot már 2012 decemberében lebuktatták, de csak mostanra jutott el az ügy a vádemelésig. 

A gyanú szerint a szervezet két nagy forgalmú Csongrád megyei cég nevében színleg Szlovákiába adott el főként kávét, de emellett csokoládét, gumicukrot, nyalókát és étolajat is. A szlovák cég papíron egy ciprusi vállalkozásnak számlázta tovább a készletét. A látszat kedvéért az árut ugyan kiszállították Szlovákiába, de onnan rövid időn belül Ciprus helyett Budapest környéki telepekre vitték. Ezután egy számlázási láncolaton keresztül a szállítmányok ismét bekerültek a Pest és Csongrád megyei cégekből álló hálózatba. A körbeforgatott áru mozgásáról kiállított fiktív számlák alapján több mint 860 millió forint áfát csaltak el. 

A csalókat a gyanú szerint egy bank fiókvezetője is segítette, tiltott információkat adott át jutalékért cserébe. A NAV nyomozói készpénzt, bankszámlákat, ingatlanokat, és járműveket zároltak, illetve 130 millió forint áfa kiutalását akadályozták meg. Az adóhivatal szerint ezekből az okozott kár megtérülhet. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!