Már 250 milliárd megy a Matolcsy-tanokra

MZS 4914
2015.01.21. 15:06

Karácsony előtt az MNB még az előző évi eredményéből gyorsan 62 milliárd forintot juttatott Matolcsy alapítványainak. Ebből 37 milliárdot az ugyanaznap alapított Domus Innovationis alapítvány kapott, írja a HVG. Az év végi  pénzszórással még az előző évi nyereséget lehetett csökkenteni. 

Így viszont  már 250 milliárd forintból terjeszthetik ismeretlen módon és formában a Matolcsy számára kedves közgazdasági ötleteket. Ez nagyjából a duplája a teljes magyar felsőoktatásra szánt pénznek.

Matolcsy korábban bejelentette, hogy mindezt simán megteheti, hiszen szerinte a jegybank pénze nem az adófizetőké, hanem a jegybanké. Balog Ádám, a jegybank alelnöke utána párszor gyorsan elmondta, hogy az mégiscsak közpénz, de nagyon jó helyekre teszik, pánikra semmi ok.

Az öt Pallasz Athéné alapítvány

Pallasz Athéné Domus Animae (Úri utca). 42 milliárd forint.

Pallasz Athéné Domus Scientiae (Kálmán Imre utca). 42 milliárd forint.

Pallasz Athéné Domus Concordiae (Krisztina körút). 42 milliárd forint.

Pallasz Athéné Athéné Geopolitikai (MNB-székház). 22 milliárd forint.

Pallasz Athéné Domus Mentis (Kecskemét). 12 milliárd forint.

+ most Pallasz Athéné Domus Innovationis (?). 37 milliárd forint.

És még 15 milliárd forint jutott ismeretlen elosztásban az első öt alapítványnak.

Az MNB-nek abból van ennyi pénze, hogy őrült nagyot kaszálnak a forintgyengülésen. A devizatartalék nagyrészt euróban számon tartott bekerülési értéke ugyanis 280 forint körül van, most viszont már 315 fölé ment az euró. Így ha mondjuk holnap átváltanak 1 milliárd eurónyi tartalékot, eurónként 35 forint körül keresnek, azaz összesen 35 milliárdot. 

A kuratóriumi tagság jól jövedelmez: a kuratóriumi elnökök akár a mindenkori minimálbér hétszeresét, a tagok pedig ötszörösét kaphatják egy közelmúltbeli törvénymódosítás nyomán. Ez a mostani minimálbér alapján havi hétszázezer, illetve félmillió forint.

Külön érdekes, hogy az újabb 67 milliárdos pénzjuttatás nem sokkal azután történt, hogy a Pallasz Athéné oktatási program vezetőjét Matolcsy sürgősen kirúgta, mert a jegybank egyik korábbi alelnökét beengedte egy konferenciára.  • Hírek
  • Támogatások