Kegyetlen veszélyben a fröccs

D  VG20130830028
2015.01.21. 11:32

Aggódnak a borászok, mert eltörölték a 98,7 forintos literenkénti jövedéki adót a fröccsre, írja az Agrárszektor. Pontosabban a szőlőbor és a szénsavas víz keverékére, amiben legfeljebb 8,5 százalék alkohol van és a bor aránya több mint 50 százalék.

Esetleg lejáratódhat egy nagy hungarikum

Palackozott viceházmester tehát nem várható, de egyrészt sok borász attól tart, hogy jönnek majd nagyon olcsó palackozott fröccsök és a hungarikummá kinevezett italkeverést majd jól lejáratják.

Amitől viszont jobban tartanak a legolcsóbb borok gyártói, hogy az asztali és a minőségi boroknak egyaránt legalább 9 térfogatszázaléknyi alkoholt kell tartalmazniuk. Ezért az ilyen, 9 százalékos borokhoz nem kell sok szénsavas vizet keverni ahhoz, hogy fröccsnek számítson, és így adómentesen lehet csaknem tiszta, olcsó asztali borokat a piacra dobni.  

Sokkal olcsóbb szesz lesz

Az asztali boroknál ráadásul van még egy literenkénti 30 forintos ellenőrzési díj is, ezt is meg lehet spórolni, ha kis vízzel fröccsé változtatjuk az egyébként sem csúcskategóriás borunkat. A 4-500, de még inkább a 2-300 forintos árkategóriájú boroknál pedig a literenkénti 120 forint azonnali költségelőny igen sokat számíthat. 

Ráadásul a jelenlegi előírások szerint ilyen fröccsszerű terméket a jelenlegi előírások szerint nem is szabad borászati üzemekben csinálni, szóval teljesen új szereplők szoríthatják ki az olcsóboros szereplőket a legalsó, de egyébként régóta a legnépszerűbb árkategóriából. Jó tudni még azt is, hogy Magyarországon a borok több mint felét folyó borként adják el.

Most a lap szerint a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa azt akarja sürgősen, hogy ők is gyárthassanak adómentes fröccsöt, illetve, hogy addig szigorítsák még valahogy a fröccsgyártást, hogy a "visszaélési lehetőségeket" bezárják, és hogy legyen eredetigazolás és minőségvédelem a palackozott olcsó fröccsökön is. Addig is pedig óva intenek mindenkit, hogy gyorsan fröccsgyártó üzemet csináljon, mert szerintük úgyis változik majd fentiek mentén a szabályozás.