8000 embert rúghatnak ki a vasárnapi zárva tartás miatt

2015.02.10. 11:13

Akár nyolcezer embert is kirúghatnak a vasárnapi boltbezárások miatt, derül ki a Költségvetési Felelősségi Intézet (KFIB) kedden közölt, Portfolio.hu által publikált költségvetési kockázatelemzéséből. A hatás azonban az intézet szerint csak átmeneti. Miközben ugyanis a kiskereskedelemben csökken a kereslet, az más iparágakban megjelenik, így összességében a mérleg legfeljebb néhány száz fős mínuszban lesz majd.

Ezenkívül az intézet további fontosabb megállapításai:

  • A 2014-es növekedés forrásai átmenetiek voltak, a fékeződés jelei már mutatkoznak. A nemzetközi makrogazdasági kilátások romlottak. A számos egyszeri vagy átmeneti tétel kiesésével azt várják, hogy az alappályán jelenleg 2014-re várt 3,2 százalékos növekedés 2,1 százalékra csökken 2015-ben.
  • Az olajárak zuhanása a költségvetési egyenleget 20 milliárd forinttal javítja.
  • A benzin esetében csökken az ár, a fogyasztás növekszik, és így a jövedéki adóbevétel is növekszik. Az áfabevétel viszont csökken a fogyasztás csökkenése miatt. Így a benzin esetében pozitív a nettó hatás. A dízelen pedig kicsit bukik az állam.
  • A fogyasztás növekedése 1,4 százalékról 1,8 százalékra gyorsul, elsősorban a devizahiteles elszámolás miatt.
  • A nyugdíjak 1 százalékkal növekednek reálértelemben. Hiszen a betervezett nyugdíjemelés 1,8 százalék volt, míg várhatóan az éves infláció valahol 0,8 százalék körül lehet. 7,3 százalékos reálnyugdíj-emelés valósult meg 2011 óta. Ez nincs messze egy 13. havi nyugdíj hatásától, mert az reálértelemben 8,3 százalékos növekedést jelentene.
  • Az éves megyei matricák pluszbevételt jelentenek. Ezek úgy viselkednek, mint eddig az éves matricák, vagyis az év elején vesznek sokat, utána pedig nem vesznek. Így összesen 800 ezer éves megyei matricával számoltak, ami 4 milliárd forintos bevételt jelent. Ez a 4 milliárd forint jön hozzá a 2014-es matricabevételhez.
  •  Az elektronikus útdíj esetében a 6 százalékos díjemelés okozhat bevételnövekedést. Ezenkívül a 3,5 tonnánál nem nehezebb járművek részkategóriáira bevezetett kétszeres matricakövetelmény alapján jöhet még plusz 1 milliárd. Így összességében az útdíjbevételeknél 4,5 milliárd forintos elmaradást számolt a KFIB az előirányzathoz képest.

A technikai kivetítés január közepi állapotokat tükröz, a svájci frank elszállásának hatása például benne van, de a hétfői bankadócsökkentés hatása nincs.