A mozikra alapozva akarják megúszni a plázák a vasárnapi bezárást

2015.02.13. 06:25

Nem csak az IKEA, a plázák is hosszabb nyitvatartási idővel válaszolnak a vasárnapi kényszerpihenőnapra – mondta a pénteki Napi Gazdaságnak a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége főtitkára, Balatoni Judit, A plázák többsége amúgy vasárnap is nyitva fog tartani, mivel a multiplexek ilyenkor is jól termelnek – sőt, ilyenkor termelnek csak igazán jól –, és csak azok a bevásárlóközpontok zárnak majd be, ahol nincs mozi. Ilyen azonban nagyon kevés van az országban.

A lap cikkéből az is kiderül, hogy nem csak egy-kettő, hanem az összes pláza különleges elbánást fog kérni a kormánytól, hogy az épületeiken belül működő boltok nyitva maradhassanak. A törvény ugyanis lehetőséget ad arra, hogy egy későbbi kormányrendeletben – az adott település vagy településrész sajátosságaira hivatkozva – a fő szabálytól eltérő előírásokat is megfogalmazzanak. Hogy, hogy nem, az elsők között kapott ilyen mentességet az Orbán veje által megszerzett keszthelyi kikötő.

A különleges elbánást kérőknél mérlegelési szempont lehet többek között az idegenforgalmi sajátosság, a vásárlói szokások, a területi ellátottság és a foglalkoztatás. Balatoni Judit úgy kalkulál, amíg nem állnak át a vásárlók az új rendszerre, kisebb forgalomcsökkenésre számítanak, ám hosszabb távon a szövetség szerint nem lesz visszaesés, hiszen a kereslet nem fog változni.