Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Siklós pénze is beragadt a Buda-Cash miatt

2015.02.24. 18:19

Válságstábot hívott össze dr. Marenics János, Siklós polgármestere, miután a ma kirobbant Buda-Cash botrányban érintett DRB Bank az önkormányzat számlavezető intézete is - értesült a Siklós Híradó. Az önkormányzat számláján közel 170 millió forint van, amihez egyelőre nem férhet hozzá a hivatal a többi ügyfélhez hasonlóan.

Más bankot választanak

A kedden délután háromkor a DRB-számlák befagyasztása miatt összehívott rendkívüli testületi ülésen a képviselők úgy döntöttek, hogy március 1-től új számlavezető bankot választanak, és azonnal megkezdik az erre vonatkozó pályázati kiírást, és rendkívüli intézkedéseket vezettek be.

Ne fizessék be a kiküldött csekkeket!

A polgármester és dr. Héger Zsolt jegyző ennek értelmében arra kért minden Siklós önkormányzatával kapcsolatban adófizetésre kötelezett polgárt, hogy az önkormányzatnak 2015. március 15-ig fizetendő adóját a számlavezető pénzintézetnél kialakult helyzet miatt ne fizesse be a korábban kiküldött befizetési csekkekre, számlákra. Siklós önkormányzata a bankváltást követően, új befizetési számlaszámokat fog meghatározni, amikről az adózókat értesíteni fogják.

A térség egészségügyi-szociális intézményeinek további 20 millió forintja ragadt bent a DRB-nél – tudta meg a Siklós Híradó.

A polgármester felkérte Tiffán Zsoltot, a választókerület országgyűlési képviselőjét, hogy segítsen a budapesti tárgyalások megszervezésében.

Fizetés állami támogatásból

Az már biztos, hogy a számlára a központi költségvetésből már átutalt segélyeket nem tudják kiutalni az érintetteknek - közölte a város vezetője. A hivatal dolgozóinak februári bérét oly módon tudják március 3-án kifizetni, hogy a holnapután megérkező 30 milliós állami támogatást a kincstár közreműködésével olyan helyre irányítják, ahonnan az készpénzben felvehető.

A siklósi közmunkások februári bérét a munkaügyi központtal történt egyeztetés alapján nem utalják a DRB-s számlára – mint a polgármester fogalmazott, megtalálják a kifizetés megfelelő módját.

A polgármester utasítása alapján az intézményvezetők, osztályvezetők nem vásárolhatnak semmit, nem eszközölhetnek kifizetéseket mindaddig, amíg a helyzet meg nem oldódik.

A kormány nem fogja hagyni

Tiffán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője jelezte: azonnali hatállyal felvette a kapcsolatot a kormányzati szervekkel, illetve Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel. A képviselő szerint napokon belül megoldják a helyzetet, a kormány nem engedi meg, hogy egy bankbotrány lehetetlen helyzetbe hozza az önkormányzatot, illetve a családokat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?