Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Siklós pénze is beragadt a Buda-Cash miatt

2015.02.24. 18:19

Válságstábot hívott össze dr. Marenics János, Siklós polgármestere, miután a ma kirobbant Buda-Cash botrányban érintett DRB Bank az önkormányzat számlavezető intézete is - értesült a Siklós Híradó. Az önkormányzat számláján közel 170 millió forint van, amihez egyelőre nem férhet hozzá a hivatal a többi ügyfélhez hasonlóan.

Más bankot választanak

A kedden délután háromkor a DRB-számlák befagyasztása miatt összehívott rendkívüli testületi ülésen a képviselők úgy döntöttek, hogy március 1-től új számlavezető bankot választanak, és azonnal megkezdik az erre vonatkozó pályázati kiírást, és rendkívüli intézkedéseket vezettek be.

Ne fizessék be a kiküldött csekkeket!

A polgármester és dr. Héger Zsolt jegyző ennek értelmében arra kért minden Siklós önkormányzatával kapcsolatban adófizetésre kötelezett polgárt, hogy az önkormányzatnak 2015. március 15-ig fizetendő adóját a számlavezető pénzintézetnél kialakult helyzet miatt ne fizesse be a korábban kiküldött befizetési csekkekre, számlákra. Siklós önkormányzata a bankváltást követően, új befizetési számlaszámokat fog meghatározni, amikről az adózókat értesíteni fogják.

A térség egészségügyi-szociális intézményeinek további 20 millió forintja ragadt bent a DRB-nél – tudta meg a Siklós Híradó.

A polgármester felkérte Tiffán Zsoltot, a választókerület országgyűlési képviselőjét, hogy segítsen a budapesti tárgyalások megszervezésében.

Fizetés állami támogatásból

Az már biztos, hogy a számlára a központi költségvetésből már átutalt segélyeket nem tudják kiutalni az érintetteknek - közölte a város vezetője. A hivatal dolgozóinak februári bérét oly módon tudják március 3-án kifizetni, hogy a holnapután megérkező 30 milliós állami támogatást a kincstár közreműködésével olyan helyre irányítják, ahonnan az készpénzben felvehető.

A siklósi közmunkások februári bérét a munkaügyi központtal történt egyeztetés alapján nem utalják a DRB-s számlára – mint a polgármester fogalmazott, megtalálják a kifizetés megfelelő módját.

A polgármester utasítása alapján az intézményvezetők, osztályvezetők nem vásárolhatnak semmit, nem eszközölhetnek kifizetéseket mindaddig, amíg a helyzet meg nem oldódik.

A kormány nem fogja hagyni

Tiffán Zsolt, a térség országgyűlési képviselője jelezte: azonnali hatállyal felvette a kapcsolatot a kormányzati szervekkel, illetve Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel. A képviselő szerint napokon belül megoldják a helyzetet, a kormány nem engedi meg, hogy egy bankbotrány lehetetlen helyzetbe hozza az önkormányzatot, illetve a családokat.