A város, ami lefagyott a brókerbotránytól

2015.02.26. 08:09 Módosítva: 2015.02.26. 08:12
Ahol nem amiatt aggódnak az emberek, hogy ugrott a részvénypakett, hanem amiatt, hogy a Buda-Cash banktársa benyelte a segélyt és a nyugdíjat. Riport Siklósról és térségéből, ahol minden harmadik ember a csalássorozatban érintett Dél-dunántúli Regionális Bankban tartotta a pénzét.

Álmomban nem gondoltam volna, hogy egy ilyen bekövetkezhet

– dől hátra Marenics János polgármester, és rágyújt egy újabb cigire; az első füstkarikára diszkréten felberreg a könyökénél kuporgó automata légfrissítő. Ahogy az már a Buda-Cash-botrány első napján kiderült , a Baranya megyei Siklós önkormányzatának 172 millió, a helyi mikrotérségnek pedig 20 millió forintja ragadt bent a brókercég alapító tulajdonosa, Pintér Zoltán érdekeltségébe tartozó DRB Dél-dunántúli Regionális Bankban.

A DRB országos szinten nem túl jelentős – négy regionális vállalatának együttes mérlegfőösszege sem teszi ki a teljes hazai bankszektornak az egy százalékát –, de a bank a Siklós és Vidéke Takarékszövetkezetből nőtte ki magát, ezért a régióban meghatározó szereplőnek számít.

Marenics János úgy saccolta,

a tízezres Siklós betéteseinek legalább harminc százaléka a DRB-ben tartja a pénzét.

A banktitok miatt a pontos arányt nem lehet tudni, de abban minden általunk megkérdezett helyi egyetértett, hogy az idősebb emberek szinte kizárólag a 2009-ig takarékszövetkezetként működő bankban tartják a pénzüket, és a szociális segélyeket is DRB-számlára szokták utalni.

Nem tudják felvenni az egymilliót

Egy idős hölgyet akkor szólítottunk meg, amikor épp a postára biciklizett, hogy feladja a levelet, melyben kéri a nyugdíjfolyósítót, ne a takarékra utalja a pénzt. Ő elmondta, hogy szerencsére nincs sok pénz a számláján, mert annyira alacsony a kamat, hogy inkább kiveszi, és otthon tartja. A nyugdíjfolyósítót egyébként a Bama.hu információja szerint napközben tömegek lepték el, mire délutánra ki is ötlötték, hogy átutalás helyett inkább postán küldik el a márciusi nyugdíjat.

A bankfiók épületéhez napközben a szociális segélyen élők is odaszállingóznak, akik arra kíváncsiak, hogyan fogják megkapni a pénteken esedékes segélyüket. Van, aki amiatt morog, hogy luxus egy másik bankban is számlát nyitni.

Az úgynevezett Utca Embere amúgy tapasztalataink szerint nem nagyon tud arról, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap elvileg 100 ezer euróig, azaz nagyjából 30 millió forintig mindenkit kárpótol. Ráadásul az Utca Embere már csak olyan, hogy nem nyugszik meg, ha hallja, hogy az MNB által gyorsan a bank élére delegált felügyelőbiztosok szerint kilencven nap alatt kivehet egymillió forintot, de a bankhoz érve a szeme előtt ez a felirat lifeg:

Tisztelt Ügyfelek! A mai napon a bank összes fiókjában bankszünnapot tartunk. Megértésüket köszönjük!

És ez gyorsan elszórja a bizalmatlanság taposóaknáit, melyek közül Siklóson néhány már fel is robbant.

A siklósi polgármesternek kedd délután, szerda reggel, majd dél körül is száz-egynéhány fős tömeget kellett csitítgatnia a helyi DRB-fiók előtt, és ő is csak a bank menedzsmentjének érvét tudta ismételgetni, miszerint adatmentés miatt kellett bezárni a fiókokat. Siklóson egyébként egész nap rendőrautó figyeli a bankot körülvevő kis parkot, de a rendőrségi jelenlét félrevezető: sehol nincs lincshangulat, és többen mondják, hogy a DRB is csak áldozat ebben a történetben.

A spekulálás azért megy, nem is kicsit: Siklóson valaki hallotta, hogy szociális segélyen élő tudjákkik Nagyharsányban bedobták a takarék ablakát, de a várostól pár kilométerre lévő településen kiderült, hogy mégsem; sőt, a helyi önkormányzatnál elkerekedett szemekkel csodálkoztak a feltételezésen.

Egy cementgyárnyi pénz miatt aggódhatnak

Nagyharsányban az önkormányzat a 35 millió forintos folyószámlájáért aggódhat, csakúgy mint a cementgyárának busás adóbefizetéseiből 200 millió forintos számlával rendelkező Beremend. Bár ez utóbbi településen járva nem sikerült az önkormányzati vezetőkkel találkoznunk, Siklóson elmondták nekünk, hogy nemcsak a közalkalmazottak fizetésének utalása, hanem a közszolgáltatások biztosítása, a napi működés finanszírozása is veszélybe került.

Holnap nem tudjuk megtankolni az autókat

de leállhatnak a szociális otthonok, a családtámogatási és gyermekjóléti szolgáltatások, sőt, akár az orvosi ügyeletek is.

A további károk megelőzése érdekében Siklóson meghoztak néhány azonnali döntést:

  • a pénteki közgyűlésen bankot váltanak
  • 60 közmunkással 5000 levelet vittek ki, melyben arra figyelmeztették az adójukat még be nem fizető embereket, hogy március 15-ig várjanak.
  • Az államkincstár felé jelezték, hogy ne utalják el az állami juttatásokat – például a közmunkások bérét.

Ez azonban csak tűzoltás, a zárolt/elsikkasztott (ugye a Buda-Cash pontos veszteségeit még mindig nem lehet tudni) pénz pótlását elsősorban a kormánytól várják,

ha már úgyis annyi mindent beállamosítottak.

Marenics János ezért csütörtökön két alpolgármesterével személyesen utazik el a fővárosba, hogy megpróbáljon nyélbe ütni egy találkozót Orbán Viktorral vagy Varga Mihállyal.

A siklósi polgármester Kövér László házelnököt is megkeresi, mert egy olyan megoldást is el tudna képzelni, melyben az Országgyűlés az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok (önhiki) támogatási keretéből soron kívül felszabadítanának a pórul járt települések számára egy kis pénzt.

A kormánynál közbenjárhatna még Tiffán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője is, akit telefonon meg is kérdeztünk, hogyan próbálta meggyőzni főnökeit arról, hogy itt bizony egy nap alatt kellene döntetni és fizetni. A politikus azonban azzal hárította el érdeklődésünket, hogy csütörtök délelőtt tud csak nyilatkozni.