Takarékokból nőttek ki a Buda-Cash bankjai

D MTI20150224001
2015.02.24. 14:41

A Buda-Cash elleni felügyeleti és rendőrségi eljárás részeként felfüggesztették a köztudatban nem túlságosan ismert DRB Bankot is. De mi is ez a bank? A jogelődjei az ötvenes években Baranya megyében működő takarékszövetkezetek voltak, amelyek 1976-ban a Siklós és Vidéke Takarékszövetkezetben egyesültek. A takarékszövetkezet 1988-ban Pécsen, 1999-ben Kaposváron és Budapesten is fiókot nyitott.

A Siklós és Vidéke Takarékszövetkezet 2009. július 9-én alakult át teljes körű kereskedelmi bankká. Ekkor jött létre a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt.

A DRB-nek 119 tulajdonosa van, de a szektorban mindenki a Buda-Cash alapító tulajdonosa, Pintér Zoltán érdekeltségébe sorolja, aki ugyan formális pozíciót nem vállalt, de cégein keresztül tőkével támogatta a pénzintézetet.

A DRB 2010-től komoly lépéseket tett azért, hogy önálló regionális bankcsoporttá váljon a többi takarékszövetkezetből megalakult kisbankkal: az Észak-magyarországi Regionális Bankkal (ÉRB), a Dél-Dunántúli Takarék Bankkal (DDB) és a Buda Regionális Bankkal (BRB). Ezzel a folyamattal a DRB-nek – mint azt az Origo egy korábbi cikke felidézi, egy merész húzásnak is köszönhetően – sikerült kihúznia magát az alól, hogy a takarékszövetkezeti integrációban a Takarékbank kontrollja alá kerüljön, és 2013-ben megkapta a banki engedélyt. Más úton, de a vele társuló három pénzintézet is megőrizte önállóságát.

Ők alkotják most a DRB Bank vezetésével a DRB-bankcsoportot, amelynek körülbelül 120 ezer ügyfele lehet.

  • A DRB székhelye ma is Siklóson van.
  • 16 fiókja van, a többség Baranya megyei településeken, illetve két fiók működik Budapesten.
  • Alkalmazottainak száma száznegyven.
  • A pénzintézet saját tőkéje 5,1 milliárd forint, tavalyi eredménye -273 millió forint.
  • A bank 2013-as mérlegfőösszege 55 milliárd forint volt.

A Magyar Nemzeti Bank felügyeleti biztosokat rendelt ki a bankcsoport három másik tagjához is. A négy bank együttes mérlegfőösszege a teljes hazai bankszektornak az egy százalékát sem éri el.