Felfüggesztették a Buda-Cash működését

2015.02.23. 23:42 Módosítva: 2015.02.24. 12:52

A jegybank azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Brókerház működési engedélyét, és felügyeleti biztosokat rendelt ki, közölte kedden reggel a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A biztosok kedden átvették a brókercég irányítását az igazgatóságától. Az MNB közleménye szerint a BC-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálat alatt „súlyos visszaélésekre utaló információk” derültek ki. A jegybank biztonsági okokból egyelőre zárolta az ügyfelek számláit, az óvintézkedések visszavonásig, de legfeljebb a vizsgálat végéig lesznek életben. Az Index információja szerint a cég munkatársainak hamarosan egy belső tájékoztató lesz, mert egyelőre ők sem tudják pontosan, hogy mi indokolja az MNB-szigort. 

A jegybank egyébként azt is közölte:

Tekintve, hogy az ügy kapcsán bűncselekmény elkövetésének gyanúja is felmerült, az MNB a tegnapi napon az illetékes rendőr-főkapitányságnál büntető feljelentést tett.

Este kiszállt a rendőrség

Mindez nem meglepő annak fényében, hogy az Index már hétfőn éjjel megírta: a kora esti órákban rendőrök érkeztek nagyobb számban a cég budapesti, Ménesi úti központjához. Több olvasónk is írt arról, hogy „rendőrök szállták meg” a székhelyet.

Egy olvasónk a levelében tudni vélte, hogy a rendőrség az irodaházba be-, és az onnan kilépést is megtiltotta. Tudomása szerint „12-15 brókert nem engednek sehová”.

Munkatársunk a késő esti órákban a helyszínen rendőrautókat már nem látott, amikor azonban megpróbált bejutni  az irodába, azt a tájékoztatást kapta, hogy ott „rendőrségi intézkedés van folyamatban”, ezért az épületet el kell hagynia. Éjjel tizenegykor a helyszínen járó munkatársunkat már sötétség és bezárt épület fogadta.

Az ügyben kerestük a céget és a rendőrséget is. Utóbbi a késő esti órákban írásban válaszolt kérdéseinkre, mindössze ennyit:

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozati cselekményt hajtott végre.

A társaság sajtókapcsolati igazgatója telefonos érdeklődésünkre azt mondta, hogy ő a székházból délután ötkor, a munkaidő végén távozott, akkor semmilyen razzia nem volt. Kecskeméti Judit későbbi hívásunkkor hozzátette, hogy beszélt vezető beosztású kollégáival, és akkor még senki semmilyen rendőrségi intézkedésről nem tudott. Az éjszakai órákban a rendőrség válaszára reagálva is csak azt tudta megismételni, hogy az általa elért vezetők közül senki semmilyen rendőrségi eljárásról nem kapott tájékoztatást, így a nekünk adott egymondatos rendőrségi közleményre legkorábban a reggeli órákban tudnak reagálni.

A Buda-Cash Brókerház a legrégibb magyar brókercégek egyike, 1995 májusában alapították, létrehozása óta tagja a Budapesti Értéktőzsdének. A Ménesi úton több Buda-Cash-cégnek, köztük a Buda-Cash Brókerház Zrt.-nek, valamint a Céginfó szerint abban tulajdonos Buda-Cash Vagyonkezelő Zrt.-nek és BC 2000 Pénzügyi és Tanácsadó Kft.-nek van a székhelye. A cégcsoport több társaságon keresztül az öttagú igazgatóság négy tagja, Gyarmati János, Varga Péter, Tölgyesi Péter és Pál Gyula érdekeltségébe tartozik.

Sokat veszítettek a svájci frank erősödésével

Ez utóbbiak alkotta pénzügyi csoport összefüggésbe hozható négy olyan regionális bankkal, melyek különböző takarékszövetkezetekből jöttek létre, és jelenleg 112 fiókkal rendelkeznek, illetve 120 ezer ügyfelet és mintegy 300 milliárdos mérlegfőösszeget tudhatnak magukénak. Ezek a miskolci székhelyű Észak-magyarország Regionális Bank Zrt., a Herceghalom és környékén működő Budai Regionális Bank Zrt., a kaposvári központú Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt., illetve a siklósi takarékból létrejött Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt. 

Piaci pletykák szerint a Buda-Cash Brókerház ügyfelei veszítették a legtöbbet a svájci frank elmúlt időszakbeli hektikus ingadozásával. A hírek szerint a számlákon többmilliárdos – egyes hírek szerint 8 milliárdos – veszteség keletkezett, amelyet egyébként a Buda-Cash már jelentett a MNB-nek, és tett lépéseket azok rendezésére. Ilyen esetben az ügyfelek betéteit 100 ezer euróig a Befektető-védelmi Alap (BEVA) biztosítja.

A Céginfó adatai szerint a BC befektetési szolgáltatási tevékenységéből tavaly 3,85 milliárd forint bevételt szerzett, adózott eredménye 584 millió forint volt, a vállalat saját tőkéje 2,66 milliárd. 

A Napi.hu elérte   Pál Gyulát, a Buda-Cash igazgatóságának tagját, aki azonban azon kívül, hogy a felügyeleti biztos kirendelését megerősítette, érdemben nem tudott nyilatkozni, annyit mondott, hogy később fog.  • Tippek
  • Hírek