Nyomokat tüntethettek el a Buda-Cashnél

2015.02.26. 07:14 Módosítva: 2015.02.26. 11:14

Valutaváltó

Vasárnap kora este elkezdtek beállni a fekete autók a Buda-Cashhez, és laptoptáskás, alkalmazottnak tűnő, jól öltözött emberek mentek csapatostul a cég épületébe – állítja egy vasárnap este arrafelé kocogó olvasónk. Még meg is állt megnézni, hogy miféle konferencia kezdődhet vasárnap este, de nem derült ki. 

A szokatlan időpontban berendelt munkatársak vagy egyéb szakértők megjelenése azért különösen erős, mert alig 18-20 órára rá már a rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda fegyveresei szállták meg a brókercéget, ahogy azt hétfőn megírtuk. Ráadásul az utóbbi idők egyik legnagyobbnak tűnő magyar pénzügyi csalását jelentette be utána a felügyelet.

Hasonlóról számol be a Hvg.hu, nekik egy szemközt lakó nő mesélt ilyesmiről. „Hétfő hajnali 2 óra tájban hat sötét színű autót láttam a Buda-Cash Brókerház Ménesi úti parkolójában” – mondta.

Először az vált számára gyanússá, hogy az épület legalsó szintjén fel volt kapcsolva a villany, hétvégén általában senkit sem lehetett látni az irodaház környékén. Ami ennél is furcsábbnak talált, hogy a szomszédos épület egyik emeleti helyiségében világos volt, és egy férfit látott kijönni a házból, aki egy láthatóan nehéz fekete kukászsákot húzott maga után. „Azt gondoltam, ilyenkor csak nem takarítanak” – mesélte a szemtanú. Nem látta, hogy az egyik parkoló autóba rakták-e be a zsákot. A nőt mindenesetre eddig még nem kérdezték ki a rendőrök.

A Buda-Cash minden számláját zárolták, így mintegy 13 ezer ügyfél vagyona ragadt benn bizonytalan ideig. Ami még nagyobb baj, hogy a brókercég tulajdonosaihoz köthető kisebb, takarékokból átalakított DRB Bankcsoportot is lekapcsolták, ott már 100-120 ezernyi gyanútlan ügyfél ébredhetett kedden arra, hogy nem egy jó darabig nem fog tudni hozzájutni az ott tárolt betéteihez teljes mértékben. 

Kétségbe vagyok esve, a pénzemet szeretném

A felügyelet azt jelentette be, hogy a Buda-Cashnek akár szinte minden adata meg volt hamisítva, akár 15 éven keresztül folyamatosan, és a 100 milliárd forintos nagyságrendet is elérheti a kár.