Family Frost: Azt szeretnénk, ha nem is léteznénk

2015.03.06. 11:25

„Ha kiderül, hogy egy egyéni vállalkozónak egy nagyobb cég általi bérbeadás kizárólag vagy túlnyomórészt arra irányul, hogy a zárvatartási szabályokat megkerüljék, a törvény által előírt jogkövetkezményeket a zárvatartási szabályokat megkerülő kereskedőknek viselnie kell" – mondta az NGM a Pénzcentrumnak. A tárca ezzel arra reagált, hogy néhány napja megírtuk, a Family Frost egyéni vállalkozó partnerekkel bújhat ki a kötelező vasárnapi pihenés szabályai alól.

De hogy pontosan milyen jogon büntetik majd a törvény miatt üzleti modellt váltó cégeket, arra a tárca érvelése nem tért ki. A jogszabály ugyanis mindössze annyit rögzít, hogy a 200 négyzetméter alatti boltok – így a mozgó boltok is – működhetnek vasárnap, ha az üzletben kizárólag egyéni vállalkozó, egyéni cég tagja, vagy gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagja maga, vagy családtagja kereskedik. Azt pedig az NGM is belátja, hogy a törvény szempontjából semmi jelentősége nincs, hogy a vállalkozó saját vagy bérelt mozgó boltban végzi-e a tevékenységet.

Persze, hogy a Family Frostnál mi lenne a pontos üzleti modell, nem tudni. Így azt sem, hogy megfelel-e a törvényi előírásoknak, ha vasárnaponként nem ők, hanem tőlük lényegében független egyéni vállalkozók terítik majd a jégkrémet és mirelit ételeket az utcákon Family Frost feliratú autókban. A Pénzcentrum hiába szerette volna megszólaltatni Félix Miklóst, a Family Frost Kft. ügyvezető igazgatóját, ugyanúgy elzárkózott, mint korábban az Index megkeresésére.

Nem kívánunk nyilatkozni; azt szeretnénk most, ha nem is léteznénk

- mondta a lapnak.