Huba
17 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Új autógyár épülhet Szombathelyen?

2015.03.12. 17:08

A Nyugat.hu értesülése szerint az indiai Tata építhet autógyárat a volt szombathelyi katonai repülőtér területén. A lap kérdésére a cég nem erősítette meg, hogy tényleg Magyarországon terveznének gyárat nyitni. A Nyugat.hu információi szerint a Tata Magyarország egyik legnagyobb autógyárát építhetné meg, ami nagyjából 8-10 ezer embert foglalkoztatna.

A Nyugat.hu úgy tudja, hogy a Tata egy nemzetközi céget bízott meg azzal, hogy találjanak nekik egy megfelelő területet. A Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségével több várossal is felvették a kapcsolatot, és Szombathely, illetve Debrecen maradt az utolsó körben.

Szombathely mellett szólna a 600 hektáros, ipari célú terület a volt katonai repülőtér mellett, ellene szól viszont az, hogy nincs a közelben kereskedelmi repülőtér, de ezt a jelenlegi repülőtér felújításával ellensúlyozhatnák.

Az Index rákérdezett a Nemzeti Befektetési Ügynökségnél, hogy valóban épül-e Tata-autógyár Magyarországon. Ezt a választ kaptuk:

A Nemzeti Befektetési Ügynökség több nagyberuházás Magyarországra hozataláról tárgyal. Ezek a nagyberuházások munkahelyek tízezreit teremthetik magyar emberek számára. Minden a nyilvánosság előtt és a háttérben zajló spekuláció nagymértékben rontja a tárgyalások sikeres kimenetelének esélyét.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium ezzel azonos tartalmú sajtóközleményben reagált a Nyugat.hu cikkére.

A beruházás lehetséges szombathelyi helyszín korábban a honvédelmi minisztérium tulajdonában volt, de ciklusokon keresztül próbálta megszerezni a város, ami végül 2008-ban sikerült is. A területet érintő politikai szálról itt olvashat bővebben.