Felszámolják az alexandrás Matyi Dezső volt könyves cégét, a Pécsi Direktet

2015.03.25. 23:11

A Fővárosi Törvényszék megindította az Alexandra könyvesházat alapító Matyi Dezső egykori központi cégének, a Pécsi Direkt Kft.-nek a felszámolását. 

2015. február 11-én emelkedett jogerőre az adós cég felszámolásának elrendelése - közölte a törvényszék. A bíróság által kijelölt felszámoló a Kvantál Gazdasági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. lesz. Kérik azokat, akik az adóssal szembeni követeléseiket a felszámolás során hitelezőként érvényesíteni kívánják, követeléseiket a végzés közzétételétől számított 40 napon belül jelentsék be a felszámolónak.

Matyi Dezső, az Alexandra könyves hálózat alapító-tulajdonosa az elmúlt húsz évben jelentős cégbirodalmat épített ki - írja a Napi.hu cikke. Központi cégét, a Pécsi Direkt Kft.-t 1993-ban hozta létre, könyvek és hanghordozók kiadásával és kiskereskedelmével, könyvek nagykereskedelemével, csomagküldő kereskedelemmel, bor és fogyasztási cikkek kiskereskedelmével, internet kávézók és könyvkötészet üzemeltetésével foglalkozott.

Az 19 vállalkozásban érdekelt cég tartozásai 2012. december végén meghaladták a tízmilliárd forintot. Ebből 2,8 milliárd forint volt a hosszú lejáratú hitelekből fennálló kötelezettsége, és 8 milliárdra rúgtak a rövid lejáratú kötelezettségei: 4 milliárdos hitel, kölcsön és váltótartozás, illetve 4 milliárdos szállítói tartozása nem kis kockázatot hordozott. Piaci értesüléseink szerint az sem volt ritka, hogy a társaság számottevő fizetési késedelembe kerül beszállítóival és bérbeadóival szemben.

A család vitte tovább

Tavaly nyáron arról számoltunk be, hogy új cég, a Rainbow Üzletlánc Kft. veszi át a Pécsi Direkt Kft. helyét az Alexandra könyvesboltok működtetésében, ezzel Matyi titokban ki is szállt az üzletből, családja vitte tovább az Alexandra ügyeit az új cég tulajdonosaként.

A Pécsi direktnél, ami 2012-ben 15 milliárd forint forgalmat ért el, és ezzel a magyar könyvpiac harmadát uralta, a vidéki boltok maradtak. A Rainbow Üzletlánc vélhetően kifizette a köztartozásait, és lekerült a NAV végrehajtás alatt álló cégeket tartalmazó listájáról, miközben a Pécsi Direktnél viszont maradt még 11 milliárd forint adósság.

Szakmai körökben már régóta téma volt a cégbirodalom összeomlása, most úgy tűnik, a könyvesbolthálózat zavartalanul működik tovább, csak az üzemeltető cég változott meg.

Matyi Dezső a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöksége előtt kötelezettséget vállalt arra, hogy a részben az ő tulajdonában álló Pécsi Direkt Kft.-nek a kiadók felé fennálló tartozását az ugyancsak az érdekeltségébe tartozó Könyvbazár Kft. fogja törleszteni.

A bírósági végrehajtást az legnagyobb hitelezője, az OTP Bank Nyrt. kezdeményezte a Pécsi Direkt Kft. ellen.